Prvi Medijana festival dronova 16. i 17. Juna u Brzom Brodu

Tehnologija za 21.vek

Gradska opština Medijana, Visoka tehnička škola Niš i kompanija AREA VIDEO SOLUTION suorganizatori su Prvog Medijana festivala dronova. Trka dronova održaće se 16. i 17. juna 2018. godine na terenima u Brzom Brodu. Biće to prilika da se naši sugrađani upoznaju sa novim tehnologijama, njihovom primenom i mogućnostima.

Gradska opština Medijana rado je prihvatila suorganizaciju Festivala, jer i inače podržavamo mlade ljude u širenju njihovih vidika i znanja. Učešćem u ovoj manifestaciji posredujemo njihovom upoznavanju sa tehničko tehnološkim dostignućima, rekao je predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić na konferenciji kojom je najavljen Prvi Medijana dron fest.

Ova manifestacija prvi put se organizuje u Nišu, a zvanično prvi put i u Srbiji, istakao je član Veća Gradske opštine Medijana zadužen za obrazovanje i sport prof. dr Srđan Jovković i dodao da je takmičenje međunarodnog karaktera, jer učestvuju ekipe iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Bugarske, pa se može reći i da je ova manifestacija u rangu Balkanskog kupa.

Jedan  od  glavnih događaja na Prvom Medijana festivalu dronova je FPV trka. Na osnovu postignutih rezultata takmičari će biti bodovani i rangirani na svetskoj listi vozača dronova, kaže prof. dr Dejan Blagojević sa Visoke tehničke škole u Nišu i istakao kao dobru i uspešnu saradnju ove visokoškolske ustanove sa najvećom niškom opštinom i privatnom kompanijom AREA VIDEO SOLUTION.

Ovo će biti svojevrstan spektakl za sve posetioce i očekujemo da će se okupiti u velikom broju, kaže Miroslav Mitić iz kompanije AREA VIDEO SOLUTION koja je pokrovitelj Festivala. Mitić objašnjava da će svaki vozač drona imati specijalne naočare kroz koje se vidi pogled sa drona i tako upravljati letelicom. Priliku da se oprobaju i vide kako sve to funkcioniše imaće i posetioci Festivala.

Pravo prijave i učešća na Festivalu, kao i takmičenje u FPV trci imaju svi oni koji poseduju opremu. Za najbolje su obezbeđene nagrade.