Медијана - место у којем је рођен Цар Константин Велики

Медијана је централна нишка градска општина. Oснована је 11.октобра 2004. године и једна је од пет, колико их Град Ниш има. Простире се на само десетак квадратних  километара површине, непосредно уз Нишаву, која чини границу са једне стране општине према градским општинама Пантелеј и Црвени Крст, и железничку пругу према Палилули и Нишкој Бањи.

 

СТАНОВНИШТВО

Према подацима Завода за статистику Републике Србије из 2016. године  на територији општине живи приближно 90 хиљада становника. Деца предшколског узраста чине број од око шест хиљада. Деца узраста основне школе броје око пет и по хиљада. Средњошколци чине око три хиљаде од укупног броја становништва. Деце старости до седамнаест година чини готово 14 хиљада, док је број младих до тридесет година нешто мањи. Број женског становништва се креће око 45 хиљада, док су мушкарци у нешто мањем броју – 40 хиљада.

 

ОБРАЗОВАЊЕ

Градска општина Медијана је образовни и културни центар Градa Ниша. Деца Медијане, али и целог града, могу да похађају једну од десет основних и  дванаест средњих школа, а најмлађе Нишлије збрињава  Предшколска установа „Пчелица“ у jеданаест објеката на територији општине.

Општина броји преко хиљаду деце на годишњем нивоу која похађају припремни предшколски програм. У предшколском образовању и васпитању годишње је преко пет стотина нове деце узраста до три године, и преко хиљаду и пет стотина деце старије од три године.

Ниже разреде основних школа годишње упише и похађа готово четири хиљаде деце, колико их има и у вишим разредима. По подацима статистике образовања годишње преко хиљаду деце заврши осми разред основне школе. Дванаест средњих школа на подручју Медијане у току године упише преко седам хиљада деце, док две хиљаде њих годишње заврши четврти разред.

На Медијани је  седиште  шест од тринаест факултета Универзитета у Нишу, као и велики број приватних факултета.

 

КУЛТУРА

Градску општину Медијана, као најурбанији део града, карактерише изузетно богат културни живот. Најзначајнија културна дешавања приређују се у Народном позоришту, Позоришту лутака, Симфонијском оркестру, Галерији савремене ликовне уметности, Народном музеју и Синагоги. На Медијани су и једна регионална и једна локална ТВ станица, као и више радио станица.

 

НАШЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Градска општина Медијана организује читав низ манифестација водећи при томе рачуна о свим сегментима културног стваралаштва, неговању традиције, младима.Неке од манифестација су: ломљење Божићне чеснице, дочек Православне Нове Године, пливање за Часни крст, Фестивал дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу, Медијана фест и Медијана спорт фест.

Почев од 2017.године организујемо и манифестације „Медијана за бебу више“ и „Зимске дане у Медијани“ за које су наши суграђани, они најмлађи, али и њихови родитељи показали изузетно интересовање. Пар хиљада малишана играло се, такмичило, дружило са омиљеним ликовима из цртаћа и Деда Мразом, а за успомену добили су слаткише и поклоне од Градске општине Медијана.

 

САРАДЊА

Општина Медијана има одличну сарадњу са више градова и општина у иностранству и земљи. Посебно се издваја бугарски град Монтана, као партнерска општина у прекограничним пројектима. Добри односи успостављени су са Охридом и Велесом у Македонији, Требињем у Републици Српској, Kозлодујем у Бугарској.. Општина је потписник Клуба пријатеља општина и градова Града Требиња и била је домаћин једног од скупова локалних самоуправа из Србије, такође потписница овог протокола. Ученици средњих школа са подручја Градске општине Медијана боравили су у посети Требињу, и том приликом успостављени су бројни пријатељски контакти. Такође, делегација састављена од директора школа и културних установа Требиња на челу са тадашњим градоначелником Славком Вучуревићем била је гост Градске општине Медијана. Нови Пазар, Сента, Лозница, Бела Паланка….само су неке од општина са којима општина годинама негује сарадњу.

 

ИСТОРИЈСКО НАСЛЕЂЕ

Понос наше општине, када је реч о историјском наслеђу, је археолошки локалитет Медијана из античког периода где је рођен римски цар Константин Велики који је Миланским едиктом 313. године признао Хришћанство. Раритет представља и средњовековни споменик, једнинствен у свету, Ћеле Кула.

На територији Грaдаске општине Медијана налазе се и два највећа православна храма – Саборни Храм и Храм Светог цара Константина и царице Јелене.

Међу бројним споменицима из новије историје издвајамо споменик краљу Александру и Ослободиоцима Ниша, споменик Вуку Караџићу на Тргу Републике, Петру Бојовићу, Трг хероја, споменик Миланском едикту 313-2013, зграде Музеја,  Градске куће и Скупштине Града Ниша које су под заштитом државе.

 

ЗДРАВСТВО

Најважније здравствене установе су Нишки клинички центар, иначе једини у југоисточној Србији, који обезбеђује здравствену заштиту за око два милиона становника Србије који гравитирају њему.

На територији општине налази се и Дом здравља са својим организационим јединицама и службама, као и Институт за јавно здравље, Завод за заштиту здравља радника, Завод за хитну медицинску помоћ и Војна болница.

 

ТУРИЗАМ, ТРГОВИНА

Са нишког аеродрома Константин велики свакодневно полеће и слеће десетак авиона највећих low coast компанија доводећи у Ниш хиљаде туриста из великих  европских градова.

Поред културно историјских знаменитости, туристи су заинтересовани и за богат ноћни живот. Велики број кафића, ресторана, дискотека и клубова пружају незаборавн провод  гостима нашег града. Посебна туристичка атракција је Казанџијско сокаче које је задржало дух старог Ниша са великим бројем угоститељских објеката.

 

Медијану красе  и два велика лепо уређена  градска парка – Чаир и Свети Сава.

У парку Светог Саве налази се Храм Светог Цара Константина и Царице Јелене и велики број кафе барова са лепим летњим баштама.

На подручју Градске општине Медијана је више атрактивних тржно-пословних центара – Форум шопинг центар, Стоп шоп, Горча, Душанов базар, Србија, Центар, Панда, Зона 1, Зона 2 и Зона 3, Тржно продајни центар „Калча“. Биоскопи Синеплекс, Купина, Вилин град, Дом војске.

 

СПОРТ

Спортски живот се највећим делом одвија у Спортском комплексу «Чаир» који чине спортска хала, стадион ФК „Раднички“, отворени и затворени олимпијски базен као и клизалиште. Спортски центар Чаир, локално познат као хала ,,Чаир” домаћин је великих спортских догађаја и такмичења. Поред спортско-рекреативног садржаја, издваја се и парк Чаир који је јединствен по својој величини и зеленилу.

 

СЛАВА

Слава Градске општине Медијана је Света Петка (27. октобар). На тај дан заслужним појединцима, удружењима и предузећима која су се показала изузетним у сарадњи са општином и зарад грађана, Градска општина Медијана додељује највиша општинска признања – Дукат Медијане и Благодарнице.

 

OБЕЛЕЖЈЕ

Градска општина Медијана добила је 2005. године свој грб и заставу. Грб Градске општине Медијана је правоугаоног облика. Састоји се од три поља и то: У тамно плавом пољу налази се изглед објекта археолошког налазишта Медијана беле боје, крива линија плаве боје испод представља реку Нишаву. У белом пољу великим словима исписан је назив општине плавим словима. У трећем пољу светлоплаве боје, белим словима исписан је назив града Ниша.

 

КЛИМА

Градска општина Медијана и њена околина имају умереноконтиненталну климу са четири годишња доба. Подручје највеће нишке општине осунчано је 1997,7 сати годишње или просечно шест сати дневно преко целе године. Средња годишња температура је 18,1 °C. Најтоплији месец је јули ( просечна температура 22,5°C ). Најнижа температура -23,4 °C,  измерена је у Нишу 25. јануара 1963. године,  а највиша 24. јула 2007. године. године (44,2 °C). Број дана са температуром вишом од 30 °C тзв. тропских дана, у просеку је 49, а ведрих дана са температуром вишом од 25 °C је 73 у години. Највећа дебљина снежног покривача износила је 62 cm, од 23. до 25. фебруара 1954. године. На подручју Градске општине Медијана просечно буде између 30 и 40 дана са снегом. Максимална количина падавина регистрована је 5. новембра 1954. године и износила је 76,6 mm. Годишње у просеку падне 580,3 mm кише и снега по квадратном метру са 134 кишовита дана и 37 дана са снегом.

У Нишу, па и на подручју Градске општине Медијана најчешће дувају југоисточни или источни ветар, познатији као кошава, и северозападни ветар. Кошава дува просечном брзином 13 до 28 km/h, а у појединим ударима достиже брзину од 117 km/h. Просечни ваздушни притисак је 992,74 милибара, а просечна јачина ветра је нешто мања од 3 бофора.

Климатске промене Ниша прати метеролошка станица која се налази у нишкој Тврђави на 202 метра надморске висине и која бележи податке о времену од 1889.