Gradska opština Medijana među najboljima u Srbiji

Rezultati Gradske opštine Medijana za primer

Gradska opština Medijana, s obzirom na priznanja i pohvale koje dobija u poslednje vreme, krupnim koracima ide napred. Potezi i rad rukovodstva najveće niške opštine na čelu sa predsednikom Nebojšom Kocićem daju rezultate.
Gradska opština Medijana, po brizi za pronatalitetnu politiku i porodice sa troje i više dece, po oceni Pokreta za decu tri plus, peta je od 169 gradova i opština u Srbiji  kao jedina gradska opština, odnosno opština koja nije jedinica lokalne samouprave. Priznanje Pokreta za decu tri plus  dobili su i grad Loznica-Zlatna kolevka, Opština Nova Varoš-Srebrna kolevka, Opština Kuršumlija-Bronzana kolevka , Opština Čajetina-Ponosna kolevka.
Ovu nagradu Gradska opština Medijana dobila je zahvaljujući tome što svakom prvorođenom detetu u nedelji na teritoriji opštine daruje 10 000 dinara, a svakom trećerođenom detetu u porodici 120 000 dinara, kao i zbog finansiranja vantelesne oplodnje svake godine za po 20 parova sa po 200 000 dinara.
Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić naglašava da pored ovog što je opština činila do sada razmišlja i o uvođenju donacije za svako četvrto dete u porodici u iznosu od 240 000 dinara. Opština pokreće i kartice Medijana za bebu više – popusti za mame i bebe kojima će kod velikog broja društveno odgovornih firmi, malih i velikih kao što su poliklinike, apoteke, prodavnice dečije garderobe, hipermarketi, taksi usluge, usluge salona za lepotu, biti omogućeni popusti od 20 do 50 procenata mamama do navršene starosti deteta od godinu dana.  Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić promovisao je i Fondaciju Carica Jelena koju je opština osnovala, a čijim sredstvima će, kao prva aktivnost biti finansirana nabavka četiri CTG aparata za porodilište.
Pored brige za najmlađe, Gradska opština Medijana se trudi da usluge svojim građanima pruža efikasno i profesionalno. Rezultat takvog rada je drugo mesto na kojem se Gradska opština Medijana našla u Srbiji po broju registrovanih stambenih zajednica, iako taj posao rade samo dva službenika.

Odluka o  registracija stambenih zajednica u Republici Srbiji stupila je na snagu 12. juna 2017.godine, a u Gradskoj opštini Medijana prijem zahteva počeo je već 13. juna.
Od tada pa do danas podneta su ukupno 772 zahteva, a obrađeno i registrovano stambenih zajednica 560.
Da bi smo olakšali proceduru, upravnici stambenih zgrada sada prvo u neposrednom kontaktu sa jednim opštinskim službenikom mogu da provere da li je dokumentacija koju žele da predaju potpuna i ispravna, kako se ne bi naknadno vraćali da je dopunjuju.
Inače, pretpostavlja se da na teritoriji Gradske opštine Medijana ima oko 1000 stambenih zajednica.

Građani  Gradske opštine Medijana  pokazali su izuzetnu savesnost i predanost u borbi protiv sive ekonomije, pa se, prema podacima Pošte Srbije od 13. marta ove godine, Gradska opština Medijana našla na trećem mestu u kategoriji velikih opština u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, NALED.

Pravo učešća imaju svi gradovi, gradske opštine i opštine na teritoriji Republike Srbije. Rang liste prave se na osnovu broja poslatih računa i slipova po glavi stanovnika koji je ponderisan za svaku lokalnu samoupravu. Opštine i gradovi podeljeni su po broju stanovnika u tri takmičarske kategorije – male, srednje i velike, a Gradska opština Medijana rangirana je u velike opštine.

Devet lokalnih samouprava – po tri prvoplasirane u svakoj od kategorija biće nagrađene sa po 23 hiljade evra. Sredstva su namenjena za opremanje i obnovu škola, bolnica, vrtića, trgova i drugih objekata od javnog značaja po izboru građana. Lokalne samouprave koje budu najbolje u svojoj kategoriji dodatno će osvojiti i Telekom zonu besplatnog interneta.

 

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić o rezultatima rada najveće niške opštine. Emisija Uhvati dan, RTS, 15.03.2018. (1:16:58)

(Kliknite na sliku)