Gradska opština Medijana darivala najmlađe povodom Lazareve subote

Zvončići, venčići i knjige za lepši praznik

Gradska opština Medijana već tradicionalno godinama unazad  na Lazarevu subotu ili Vrbicu, kako se ovaj praznik u narodu još zove, najmlađim sugrađanima poklanja zvončiće, venčiće i knjige.
Rasdosna deca tiskala su se oko štanda Gradske opštine Medijana ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u parku Sveti Sava gde je predsednik Nebojša Kocić sa sardnicima delio poklone.

Gradska opština Medijana najmlađim sugrađanima povodom Lazareve subote svake, pa i ove, godine poklanja venčiće, zvončiće i knjige sa Festivala dečijeg stvaralaštva. Podelili smo po 200 venčića, zvončića i knjiga.Na ovaj način pridružujemo se obeležavanju ovog dečijeg praznika u želji da ga najmlađima učinimo što lepšim i veselijim, rekao je predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić. 

Inače, Lazareva subota ili Subota Sv. pravednog Lazara, uoči Cveti, posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos posle četvorodnevnog prebivanja u grobu vaskrsao iz mrtvih. 

Hrišćanski praznik Lazareva subota praznuje se kao poseban, vrlo živopisan običaj poznat pod imenom Vrbica. Ovog dana bere se olistalo pruće od vrbe preko koga se prenosi snaga zelenila na decu i odrasle. U ovom običaju sačuvani su ostaci verovanja u kojima vrba zbog svog bujnog rasta ima veliki značaj u narodnom životu. Lazareva subota, odn. Vrbica, dan je dečje radosti. Do Drugog svetskog rata, Lazareva subota (Vrbica) proslavljala se i kao školska svečanost.