Ministarka bez portfelja zadužena za demografska pitanja i populacionu politiku prof.dr Slavica Đukić Dejanović posetila Gradsku opštinu Medijana

Dejanović: briljantni rezultati na polju pronatalitetne politike!

U sklopu aktivnosti na promovisanju nacionalne Strategije za podsticaj rađanja Gradsku opštinu Medijana posetila je ministarka bez portfelja zadužena za demografska pitanja i populacionu politiku prof.dr Slavica Đukić Dejanović.

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić zahvalio je ministarki što je odabrala da poseti baš ovu opštinu i iskoristio priliku da je upozna sa svim aktivnostima koje GO Medijana u sklopu svoje pronatalitetne politike sprovodi u borbi za povećanje nataliteta .

Gradska opština Medijana, po brizi za pronatalitetnu politiku i porodice sa troje i više dece, po oceni Pokreta za decu tri plus, peta je od 169 gradova i opština u Srbiji  kao jedina gradska opština, odnosno opština koja nije jedinica lokalne samouprave. Priznanje Pokreta za decu tri plus  dobili su i grad Loznica-Zlatna kolevka, Opština Nova Varoš-Srebrna kolevka, Opština Kuršumlija-Bronzana kolevka , Opština Čajetina-Ponosna kolevka, rekao je Kocić.

Ovu nagradu Gradska opština Medijana dobila je zahvaljujući tome što svakom prvorođenom detetu u nedelji na teritoriji opštine daruje 10 000 dinara,a svakom trećerođenom detetu u porodici 120 000 dinara, rekao je  predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić i dodao da opština svake godine  finansira vantelesnu oplodnju za 20 parova sa po 200 000 dinara .

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić takođe je obavestio ministarku da je  opština pokrenula akciju Kartica za mamu i bebu, koja majkama omogućava popuste u iznosu od 20 do 50 procenata  u tridesetak firmi i društveno odgovornih kompanija za kupovinu robe i pružanje usluga.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografska pitanja i populacionu politiku prof.dr Slavica Đukić Dejanović čestitala je predsedniku opštine  na svemu što radi u oblasti pronatalitetne politike i podsetila da nam je, kao državi,  borba za veći natalitet jedan od prioritetnih ciljeva.

-Rezultati koje je opština Medijana postiže i aktivnosti koje sprovodi u oblasti pronatalitetne politike su briljantni. Medijana je primer kako treba raditi u ovoj oblasti i može poslužiti drugim opštinama kao uzor. Sve ovo što sam ovde čula je izuzetno i država će na svaki način pokušati da pomogne lokalnim samouopravama kakva je Medijana, mada su one retke, rekla je Đukić Dejanović.

Ona je istakla i da je pored finansijskog podsticaja za rađanje dece važna i edukacija majki i podizanje svesti stanovništva o značaju većeg nataliteta za nas kao narod.

Predsednik Skupštine Gradske opštine Medijana prof.dr Žarko Ranković podsetio je da je pored rađanja dece bitno propratiti i njihov razvoj i napredak. Profesor Ranković je istakao da GO Medijana ima Fond Sveta Petka iz kojeg se finansira vantelesna oplodnja, ali i stipendiraju najbolji studenti i nagrađaju najtalentovaniji mladi ljudi iz oblasti sporta, nauke i umetnosti. Predsednik Skupštine Gradske opštine Medijana prof.dr Žarko Ranković složio se sa ministarkom  da je od velikog značaja za nas kao narod i zdravlje žena, pa je najavio da će GO Medijana u saradnji sa Domom zdravlja i niškim Kliničkim centrom organizovati skrining preglede žena radi prevencije raka dojki i uterusa.

Priliku da se sretnu sa ministarkom, rukovodstvom opštine i načelnicom Nišavskog upravnog okruga imalo je i 190 mama sa teritorije GO Medijana koje su od 1.januara ove godine pa do kraja marta rodile ukupno 233 bebe.

Njima su ministarka bez portfelja zadužena za demografska pitanja i populacionu politiku prof.dr Slavica Đukić Dejanović i predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić predočili sve povlastice koje država i opština daju majkama.  Majke su se interesovale za nove mere države, ali i istakle neke od problema koje ih muče kao što je na primer nedovoljno mesta u vrtićima. Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski rekala  je da je ona ličnim primerom, kao majka troje dece,  već dala svoj doprinos u borbi za povećanje nataliteta, a da će razgovarati sa nadležnima de se višak prostora koje imaju pojedine osnovne škole preuredi u vrtiće.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografska pitanja i populacionu politiku prof.dr Slavica Đukić Dejanović najavila je da će država odvojiti određena sredstva koja će nepovratno biti dodeljena opštinama za pomoć porodicama, a da se Gradska opština Medijana, zahvaljujući svom dosadašnjem radu, ozbiljno kvalifikovala da ta sredstva i dobije.