ZAVRŠNI PRESS ZA PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNjE GRADSKE OPŠTINE MEDIJANA I BUGARSKOG GRADA MONTANA

U najvećnoj niškoj opštini održana je završna konferencija za novinare.

Povodom završetka Projekta „Unapređenje nematerijalne kulturne baštine u prekograničnom regionu“, iz Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija,  u kojem je Gradska opština Medijana bila vodeći partner, a koji je realizovan sa bugarskim partnerom – Dramskim pozorištem „Dragomir Asenov“ iz Montane, u najvećnoj niškoj opštini održana je završna konferencija za novinare.

Vrednost projekta preko 570.000 evra, započet je 22. novembra.2016, završava se 22.maja .2018, dakle za tri dana. Održana su četiri događaja sa bogatim kulturno-umetničkim programom, uz učešće bugarskih i srpskih predstavnika, KUD „Abrašević“ iz Niša i Pozorišta lutaka.

Cilj projekta: poboljšanje turističke ponude i privlačenje turista na području Medijane i Montane. Nabavljena je oprema za održavanje kulturnih manifestacija, urađena  zajednička strategija za promociju turizma i kulturnu razmenu, i odštampana u trojezičnoj varijanti. Postavljen je i zajednički onlajn kulturni kalendar.

Ovaj projekat smatram vrlo značajnim, za opštinu, za Niš, i Srbiju. Bugarski grad Montana je projektni partner kakvog svaka opština u Srbiji treba da ima. Pružili su nam ruku saradnje koju smo rado prihvatili. Posebno zahvaljujem gradonačelniku Montane, gospodinu Zlatku Živkovu i njegovom timu na nesebičnoj podršci,kaže predsednik GO Medijana Nebojša Kocić.

Prvi čovek Montane, Zlatko Živkov, završeni projekat ocenjuje vrlo uspešnim, i kao takvim dobrom preporukom za nove kojima su zajednički aplicirali kod evropskih fondova sa opštinom Medijana. Informaciju da će sredstva za prekogranične projekte u Evropskim fondovima biti povećana ocenio je izuzetno značajnom za međuopštinsku saradnju.

GO Medijana je aplicirala sa Montanom za još dva projekta u oblasti zaštite životne sredine i kulture.

Prvi projekat je „Ne zagađujmo okruženje“, a tiče se nabavke i postavljanja 58 podzemnih kontejnera. Opština Montana je vodeći partner, srpski partner GO Medijana, vrednost preko 560.000 evra. Projekat je na zahtev građana, jer opština svakodnevno dobija zahteve za postavljanje podzemnih kontejnera.

Drugi projekat je „Plešimo i igrajmo zajedno“,GO Medijana je vodeći partner, bugarski partner Dramsko pozorište „Dragomir Asenov“, vrednost skoro 150.000 evra. Dopuna opreme za izvođenje priredbi je njime predviđena. Početkom jeseni znaće se da li su odobreni.