Prvi „Susreti kulture“ u organizaciji Gradske opštine Medijana i učešće osnovnih škola sa područja ove opštine

„Pobunom u biblioteci“ pobedili „voždovci“

Učenici osnovne škole „Vožd Karađorđe“ bili su najbolji na prvim „Susretima kulture“ u organizaciji Gradske opštine Medijana, Komisije za mlade i pronatalitetnu politiku ove opštine i učešće osnovnih škola sa njenog područja. Oni su izveli odlomak  „Pobune  u biblioteci“  Peđe Trajkovića i tako svojoj školi doneli prvo mesto i novčanu nagradu od 30.000 dinara. Drugo mesto i 20.000 dinara pripali su Osnovnoj školi „Ćele–Kula“, dok su treće mesto osvojili glumci-učenici „Dositeja Obradovića“. Osnovci su se publici u prepunoj sali Lutkarskog pozorišta u Nišu predstavljali osmominutnim izvođenjem delova dramskih dela poznatih srpskih pisaca.

Ovu manifestaciju Gradska opština Medijana organizovala je u želji da decu vrati tradicionalnim vrednostima čitanja lektire i knjiga, kaže predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić. U vremenu rijalitija i mobilnih telefona moramo najmlađe vraćati nepravedno zaboravljenim dobrim navikama, dodaje Kocić.

Nagrade je najboljima uručio predsednik Skupštine Gradske opštine Medijana, prof.dr Žarko Ranković, ukazujući, kao dugogodišnji profesor, na čitanje kao osnov kulturnog odrastanja svake generacije, ne samo putem udžbenika u školi, već i skoro zaboravljene lektire.

Izvođenje učeničkih mini predstava ocenjivao je tročlani žiri u sastavu Violeta Jović, književni stvaralac za decu, Milica Vučković, književni kritičar i Mladen Milojković, glumac Lutkarskog pozorišta u Nišu.

Najveća niška opština je „Susrete kulture“ organizovala  sa željom da ovakvih susreta bude i narednih godina. Učenici osnovnih škola  imali su zadatak da uz pomoć i podršku svojih učitelja i nastavnika pripreme i izvedu  deo jednog dramskog teksta iz bogate srpske književne baštine.