Projekat Solarno drvo GO Medijana

Gradska opština Medijana postavila je prvo u nizu solarnih drveta i to u srcu Niša na kojem će građani moći da pune baterije mobilnih telefona, tableta i ajfona.

Gradska opština Medijana postavila je prvo u nizu solarnih drveta i to u srcu Niša na kojem će građani moći da pune baterije mobilnih telefona, tableta i ajfona.

Tako Niš postaje velegrad, jer je prvi grad u Srbiji koji će imati  čak sedam solarnih drveta po konceptu iz Holandije. Primera radi Beograd ima samo jedno solarno drvo.

Solarno drvo ima pet punjača i tri dana može da radi bez ikakvog napajanja. Ima dve led sijalice u vidu štapića, koje se gase danju a pale noću.

Led sijalice su u plavoj boji i u večernjim satima služe za osvetljenje prostora, što je kvalitet više u vremenu promocije štednje energije.

Drvo je obezbeđeno sigurnosnom kamerom, ima klupe za sedenje od kvalitetnog drveta, presvučene su voskom da ne upijaju vodu. Cela konstrukcija je od plastificiranih kutija . Na vrhu drveta je jedan veliki panel od 80 vati, sa desetom generacijom foto ćelija, koje se aktiviraju na svetlost, a ne samo sunčevu energiju.

Pored Trga Republike, još šest solarnih drveta će narednih dana biti postavljeno na sledećim lokacijama u gradu:  Trg kralja Aleksandra, park Čair, dva drveta u Parku Sveti Sava, kod Oficirskog doma i u Brzom Brodu. To je prostor gde će roditelji dok im se deca igraju moći da sednu, dopune mobilne telefone, pročitaju nešto na internetu.

Solarno drvo transformiše solarnu energiju u električnu, što će građanima i turistima omogućiti punjenje baterija mobilnih telefona i ostalih pametnih uređaja na prometnim mestima u Nišu. Pored praktične primene želja je da podignemo svest građana o obnovljivim izvorima energije kao potencijal koji se ne koristi dovoljno. Cilj je naravno, ekologija, uredna i zelena Gradska opština Medijana, pa i Grad Niš.