PRIVODI SE KRAJU PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNjE GRADSKE OPŠTINE MEDIJANA I BUGARSKOG GRADA MONTANA

Dvočasovnim koncertom na glavnom trgu u bugarskom gradu Montana priveden je kraju Projekat iz Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, pod nazivom "Unapređenje nematerijalne kulturne baštine u prekograničnom regionu“.

Dvočasovnim koncertom na glavnom trgu u bugarskom gradu Montana priveden je kraju Projekat iz Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, pod nazivom „Unapređenje nematerijalne kulturne baštine u prekograničnom regionu“.

U saradnji sa projektnim partnerom, dramskim pozorištem „Dragomir Asenov“ iz Montane u Bugarskoj, prikazan je program u izvođenju Kulturno umetničkog društva „Abrašević“ iz Niša, sa srpske strane i Dečijeg igračkog ansambla „Pastrina“ iz Montane.

Budući da se radi o prekograničnom projektu, predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić smatra ovaj projekat vrlo značajnim, ne samo za opštinu već i za Niš, i Srbiju. Bugarski grad Montana je projektni partner kakvog svaka opština u Srbiji treba da ima. Pružili su nam ruku saradnje koju smo rado prihvatili, i aplicirali za još dva projekta u oblasti zaštite životne sredine i kulture, kaže prvi čovek niške Medijane.

Gradonačelnik  Montane Zlatko Živkov, ponovio je da se Gradska opština Medijana izdvojila kao pouzdan i kvalitetan partner u apliciranju za sredstva IPA fondova i sa mnogo odgovornosti pristupa realizaciji prekograničnih projekata. To je i razlog što se saradnja nastavlja, kaže Živkov.

Konkretnim projektom bila je predviđena  organizacija četiri kulturno umetničke priredbe, na kojima su se predstavljali srpski i bugarski izvođači. Cilj projekta je poboljšanje turističke ponude i privlačenje turista na području Niša, to jest Gradske opštine Medijana i Grada Montana u Bugarskoj. Projektom je predviđena nabavka opreme za održavanje kulturnih manifestacija, urađena je zajednička strategija za promociju turizma i kulturnu razmenu, i odštampana u trojezičnoj varijanti. Postavljen je i onlajn kulturni kalendar sa informacijama o predstojećim događajima i turističkim promocijama Montane i Gradske opštine Medijana. Vrednost projekta je blizu 575 hiljada evra.

Završni sastanak projektnih timova Montane i Medijane biće održan u subotu, 19.maja 2018. godine u Gradskoj opštini Medijana.