Даривање чеснице и паљење бадњака у Светосавском парку, у организацији Градске општине Медијана и Нишке Епархије

Петогодишњи Алекса пронашао златник

Петогодишњи Алекса Крстић из Ниша, који је са оцем Негованом дошао на Бадње вече у Светосавски парк био је срећне руке, и први пронашао златник у  парчету чеснице коју Градска општина Медијана традиционално дарује грађанима Ниша уочи Божића, највећег православног празника.

-Никада до сада нисмо имали срећу. Предиван је осећај бити један од срећника ове бадње вечери, рекао је Негован Крстић, који са породицом живи у Рентгеновој улици у Нишу.

Чесницу је освештао Његово Преосвештенство Владика Нишки Арсеније, пожелевши грађанима који су се о бадње вече окупили пред Храмом цара Константина и царице Јелене, добро здравље и поздравивши их са „Мир Божији -Христос се роди!.            

Председник Градске општине Медијана Небојша Коцић подсећа да је подела чеснице традиција коју највеће нишка општина одржава седам година и да ће  она бити настављена, у духу очувања православних обичаја.

Градска општина Медијана је традиционално ломљење божићне чеснице организовала у порти Храма Светог цара Константина и царице Јелене  у сарадњи са Нишком епархијом, Млином „Стевановић“, Одредом извиђача „Вожд Карађорђе“, Удружењем „Актилум“ и јавним предузећима.У чесници пречника два метра, тежине око 100 килограма стављена су три златна дуката, па се очекује да преостала два такође буду „пронађена“ и „пријављена“. Грађанима су дељени бадњаци, иконе, суво воће,чај, а читав догађај пропраћен је ватрометом.