Медијана

Медијана, луксузно предграђе античког Наисуса, настало је крајем III и почетком IV века. У периоду када је цар Константин владао Римским царством (306-337.) Медијана је доживела највећи градитељски процват.

Почетком IV века, пренасељени Наисус губи привлачност за имућније становнике и они одлазе да живе на Медијани, адаптирајући старе и подижући нове виле. Виле су биле раскошно изграђене и декорисане мозаицима, а дворишта и тремове красиле су фонтане и скулптуре божанстава. Медијана постаје луксузно предграђе са развијеном економијом и пољопривредом, на шта указују остаци: вила, силоса, занатског центра, водовода и система за наводњавање.
Водоторањ који је снабдевао водом Медијану био је изузетно комплексан и напредан за тај период. Уз помоћ оловних цеви вода је стизала до вила и пунила резервоаре система за наводњавање њива и житница. Други део водоводног система доводио је топлу, лековиту воду из Нишке Бање.

О хришћанској традицији Наисуса, Медијане и Константиновом утицају, говори чињеница да су 2000. и 2007. године на простору Медијане откривени остаци две цркве из ИВ века са мозаиком на коме је приказан Христов монограм.
Након владавине Константина, Медијана је била привремена резиденција шесторици римских царева на њиховим путовањима на исток: Констанцију (337–361.), Констансу (337–350.), Ветраниону (350.), Јулијану (361–363.), Валентијану (364–375.) и Валенсу (364–378.).

Вила са перистилом

Централно место на Медијани заузима вила са перистилом, најраскошнија и најлуксузнија вила за коју се претпоставља да је могла бити и привремено боравиште цара Константина, будући да је често долазио у свој родни град.
Вила са перистилом на Медијани се архитектонски разликује од сличних објеката пронађених на територији Балкана. Према просторном плану, распореду просторија, раскошној декорацији, скулптурама и мермерним облогама, најприближнија је архитектури познате виле цара Максимијана на Сицилији (286 – 305).

Средишњи део виле чинило је четвороугаоно двориште окружено тремом са стубовима (перистил), а сам комплекс састојао се од више грађевина: свечана дворана за пријем (аула), две трпезарије (стибадиум), терме и сауна.
О луксузу виле говори и чињеница да су трем дворишта, као и већина просторија у склопу виле, били поплочани мозаицима. Мотиви на мозаицима су углавном геометријског облика, док се два интересантна фигурална приказа – речно божанство, Флувиус и глава Медузе налазе у свечаној дворани за пријем. Већина просторија имала је зидни и подни систем грејања глиненим цевима (хипокауст).

На Археолошком налазишту „Медијана“ можете видети: комплекс виле са перистилом (перистил, свечана дворана за пријем, две трпезарије, остаци терми, мозаици), житницу-хорреум, остатке две ранохришћанске цркве из ИВ века са мозаиком на коме је приказан Христов монограм.
Адреса: Булевар Цара Константина бб
Тел. +381 18 550 433+381 18 550 433

Галерија фотографија