PROMOCIJOM KULTURNOG BLAGA NASTAVLjENA REALIZACIJA PROJEKTA PREKOGRANIČNE SARADNjE GRADSKE OPŠTINE MEDIJANA I BUGARSKOG GRADA MONTANA

Gradska opština Medijana i Grad Montana realizuju projekat iz Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija "Unapređenje nematerijalne kulturne baštine u prekograničnom regionu“

Gradska opština Medijana i Grad Montana  realizuju projekat iz Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija

„Unapređenje nematerijalne kulturne baštine u prekograničnom regionu“.

Projektom je, pored ostalog, predviđena i organizacija četiri kulturno umetnička programa u kojima će zajedno učestvovati izvođači iz Medijane i Montane.

Prvi program održan je u Montani. KUD „Abrašević“ koji je predstavio našu opštinu i kulturno nasleđe naše zemlje izvelo je čitav niz različitih spletova igara oduševivši sve prisutne.

Partneri na projektu, bugarski Grad Montana, predstavili su se  svojim tradicionalnim igrama, ali i modernim plesom. Sledeća manifestacija biće održana 30.oktobra 2017.godine u Gradskoj opštini Medijana u parku Sveti Sava. 

Inače, konkretan cilj projekta je poboljšanje turističke ponude i privlačenje turista na području Niša, to jest Gradske opštine Medijana i Grada Montana u Bugarskoj. Projektom je predviđena nabavka opreme za održavanje kulturnih manifestacija, zatim  izrada zajedničke strategije za promociju turizma i kulturnu razmenu koja će biti  odštampana u trojezičnoj varijanti . Biće postavljen i onlajn kulturni kalendar sa informacijama o predstojećim događajima i turističkim promocijama.Vrednost projekta je blizu 575 hiljada evra.

Poseta Montani bila je prilika da se razmotri  i utvrdi dalja saradnja Montane i Medijane.

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić i gradonačelnik  Montane Zlatko Živkov dogovorili su nastavak saradnje, koja je, kako su obojica istakli, do sada bila izuzetna.

U narednom periodu apliciraćemo zajedno sa našim bugarskim partnerima kod evropskih fondova sa dva ili možda tri projekta koji će u mnogome doprineti poboljšanju komunalnog reda na teritoriji naše opštine, istakao je predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić i dodao da će se oni odnositi na uređenje parka Sveti Sava kao i na nabavku većeg broja podzemnih kontejnera za koje su naši sugrađani izuzetno zainteresovani. Kocić je naglasio da će se ubuduće isključivo raditi projekti koji će doneti boljitak građanima Medijane, pa i celog grada.