Održan Prvi Medijana festival dronova

Tehnologija za 21.vek

Na terenima u Brzom Brodu tokom vikenda održan je Prvi Medijana festival dronova. Manifestacija ove vrste  prvi put je organizovana u Nišu, a zvanično prvi put i u Srbiji.

Glavni događaj  na Prvom Medijana festivalu dronova bila je  FPV trka dronova klase pet inča. Učestvovalo je 16 takmičara, 15 iz najvećih srpskih klubova i jedan iz Bugarske.

Na osnovu postignutih rezultata takmičari su  bodovani i rangirani na svetskoj listi vozača dronova.

Prvo mesto osvojio je Chachaman i kao nagradu dobio daljinski upravljač za dron, drugo mesto pripalo je  Dr Zokiju za šta je nagrađen specijalnim FPV naočarima kroz koje se vidi pogled sa drona i tako upravlja letelicom. Treće  mesto zauzeo je  Architekt i dobio dve baterije za dron. Inače, sva tojica su iz Beograda.

Ispred Gradske  opštine  Medijana najboljima nagrade je uručio član Veća prof.dr Srđan Jovković. On je ovom prilikom istakao da Gradska opština Medijana rado podržava sve aktivnosti koje mladima i svima ostalima  omogućavaju sticanje novih znanja i veština.

Čitava manifestacija bila je svojevrstan spektakl za veliki broj posetilaca, a posebno za najmlađe koji su, u okviru radionica organizovanih u sklopu Festivala, imali priliku da se i sami oprobaju u vožnji dronova uz stručnu pomoć instruktora.

Gradska opština Medijana, Visoka tehnička škola Niš i kompanija AREA VIDEO SOLUTION suorganizatori su Prvog Medijana festivala dronova.Organizatori ističu da su izuzetno zadovoljni odzivom takmičara, samim takmičenjem kao i interesovanjem građana za ovu manifestaciju. Bila je to prilika da se naši sugrađani upoznaju sa novim tehnologijama, njihovom primenom i mogućnostima.