Nastavlja se tradicija plivanja za Časni krst u organizaciji Gradske opštine Medijana

Ko će poneti titulu 13-og „Bogojavljenskog viteza“?

Gradska opština Medijana i ove godine, po 13.  put, u saradnji sa Niškom eparhijom organizuje tradicionalnu manifestaciju “PLIVANjE ZA BOGOJAVLjENSKI KRST”, u subotu, 19. januara 2019. godine sa početkom u 12 časova, na otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“.

Plivaće 20 kandidata od kojih jedna pripadnica lepšeg pola, Mima Stanković, koja ima 25 godina. Najmlađi plivač ima 20 godina, najstariji 49. Uslov za plivanje je zdravstveni pregled koji plivači moraju da prođu neposredno pred takmičenje.

Nadmetanjem plivača za Bogojavljenski krst  nastavlja se negovanje pravoslavne tradicije i običaja u našem gradu, a koje je Gradska opština Medijana obnovila 2007. godine nakon prekida od skoro sedamdeset godina. Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje se praznuje i obeležava u spomen krštenja Isusa Hrista na reci Jordan. Za ovaj praznik vezani su i mnogi narodni običaji ukorenjeni u našoj pravoslavnoj tradiciji. Ovaj praznik i plivanje za bogojavljenski krst simbolizuju, između ostalog, život, čvrstinu duha, volje, telesne snage i hrabrosti.

Svi takmičari  biće darivani zlatnim krstićem, dok će pobednik biti proglašen “BOGOJAVLjENSKIM VITEZOM” . Na poklon dobija Časni krst, zlatni lančić sa krstom, lovorov venac i novčanu nagradu.

Pozivamo građane da u što većem broju svojim prisustvom uveličaju Bogojavljensko plivanje, 19.01.2019.u 12 časova, na otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“.