Gradska opština Medijana i ove godine Nišlijama darivala česnicu

Ružica pronašla prvi dukat

Ružica pronašla prvi dukat

            Učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Dušan Radović“ iz Niša,  Ružica Nikolić prva je pronašla dukat u česnici koju je Gradska opština Medijana darivala građanima Niša uoči Božića, najvećeg pravoslavnog praznika. Niko od prisutnih građana u Parku Svetog Save nije prijavio da je pronašao druga dva dukata. Nišlije nekako po tradiciji parče dobijene Česnice pogledaju pažljivo tek kada dođu svojim kućama, te da su pronašli dukat prijave tek posle Božićnih praznika.

           Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić poželeo je građanima Niša srećne Božićne praznike i podsetio da se Badnji dan i Božić tradicionalno slave u krugu porodice.

 – Zato Vam od srca zahvaljujem što ste, svi vi koji ste ovde, odlučili da radost badnje večeri i susret sa Božićem podelite sa nama. U česnici koju vam po tradiciji ove večeri darujemo su tri dukata, oni najsrećnije ruke postaće njihovi vlasnici. U kući se česnica deli na onoliko delova koliko ima članova porodice. Pošto je Gradska opština Medijana jedna velika kuća, svi vi ste, sada, naša, velika porodica! – rekao je Kocić i dodao:

-Neka ne budu tužni oni do kojih dukati ne dođu, sreća se ipak ne meri zlatom, već dobrim zdravljem, srećom, ljubavlju. Želim da toga imate u izobilju, rekao je prvi čovek najveće niške opštine pozdravljajući sve božićnim pozdravom „Mir božiji – Hristos se rodi“.

Gradska opština Medijana je tradicionalno lomljenje božićne česnice organizovala u porti Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene  u saradnji sa Niškom eparhijom, Mlinom „Stevanović“, Pekarom Esnaf iz Malošišta i Odredom izviđača „Vožd Karađorđe“.

U česnici prečnika dva metra, težine oko 100 kilograma bila su tri zlatna dukata, dar Gradske opštine Medijana. Lomljenje česnice uz okupljanje građana niška opština organizuje u duhu tradicije i pravoslavnih običaja.

Osim česnice građanima su deljeni badnjaci, ikone, suvo voće,čaj.

Pre paljenja badnjaka i lomljenja Česnice molitvu je služio Njegovo preosveštenstvo, Vladika Niški gospodin Arsenije sa sveštenstvom Niške Eparhije.