Dance and play together

Основни подаци о пројекту

Назив пројекта: „Плешимо и свирајмо заједно“

Водећи партнер (назив/држава): Градска општина Медиjана, Град Ниш

Други партнер/и: Драгомир Ассенов, Драмски театар, Монтана

Приоритетна оса: Туризам

Специфични циљ: Људи за људе и умрежавање

Циљеви пројекта:  Општи циљ пројекта састоји се у успостављању Мреже  „Млади уметници за одрживи развој“ кроз улагања у уметност, студије, стратешке мере и организацију догађаја умрежавања.

Активности пројекта:

Набавка опреме за побољшање туристичке атрактивности Медијане;

Набавка опреме за побољшање туристичке атрактивности Монтане;

Истраживање присуства уметности и културе у животима младих;

Филозофија уметности – Курсеви о врстама уметничког изражавања (локални и европски трендови кроз векове);

Жива поезија – платформа за интеракцију између различитих уметника;

Повратак коренима: Плесни догађај;

Млади уметници за мрежу одрживог развоја;

Организовање заједничког семинара „Европа као што (не) знамо“ у циљу бољег разумевања младих сопствене историје и будуће перспективе;

Развој веб платформе

Резултати пројекта:

Обезбеђена опрема за активно промовисање и подршку културног живота у Медијани и Монтани, као и његова диверзификација како би се адекватно задовољиле потребе грађана и туриста;

Спроведено истраживање о присуству уметности и културе у животима младих;

 Обезбеђени алтернативни извор информација о питањима културе који треба да изазову интерес младих на креативан и иновативан начин;

Јачање знања младих према културним питањима;

Уједињење уметности / уметници у сврху одрживог раста;

Изграђена перспектива за будућу сарадњу на различитим пројектима везаним за одрживи културни и природни развој региона прекограничне сарадње међу младима у локалним заједницама;

Побољшана свест учесника о култури и проширено знање о различитим облицима уметности које се практикују у региону ;

Успостављање међусобног разумевања и дијалога између учесника са обе стране границе.

Циљне групе: грађани граничних региона Нишаве и Монтане – конкретније млади људи заинтересовани за питања одрживог туризма, културног и природног наслеђа.

Нова сарадња Медијане и Монтане

У Монтани, у Бугарској одржана је Прва конференција пројекта „Плешимо и свирајмо заједно“, а који Градска општина Медијана реализује у оквиру другог позива за подношење предлога пројеката ИНТЕРРЕГ – ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија. Конференцији је присуствовао председник Градске општине Медијана Небојша Коцић.

-Ово је наставак претходног пројекта, чија је успешност и донела нову сарадњу Монтане и Медијане. Пројекат јесте вредан, али је његова вредност у светлу односа које имају Србија и Бугарска много већи. Можемо рећи да се односи две општине, Монтане и Медијане осликавају преко веза које у новије време успостављају две државе.То показује и недавно присуство премијера Бугарске, Бојка Борисова, а на позив председника Републике Србије Александра Вучића, на отварању деонице источног крака Коридора 10 до Димитровграда и жељу да везе двеју држава јачају- рекао је Коцић.

Кмет општине Монтана, Златко Живков рекао је да је општина Медијана један од најзначајнијих партнера ове општине на реализацији пројектних активности. Први пројекат „Унапређење нематеријалне културне баштине у прекограничном региону Србије и Бугарске“  реализован је веома успешно, и изабран је као пример добре праксе. Општина Медијана је изузетно одговорна у остварењу задатака који се постављају у пројектним активностима, па је наставак сарадње са Монтаном дошао као логичан след догађаја, рекао је Живков, уз напомену да је време за остварење пројекта 12 месеци. 

Резиме предавања одржаних у оквиру курса “Филозофија уметности”,

пројекта медјуграничне сарадње Интеррег – ИПА ЦБЦ, Булгариа – Сербиа, под називом “Играјмо и плешимо заједно”

У оквиру пројекта медјуграничне сарадње, Интеррег – ИПА ЦБЦ, Булгариа – Сербиа, под називом “Играјмо и плешимо заједно” одржана су предавања на тему “Филозофија уметности”.

Укупно је одржано шест предавања у оквиру курса “Филозофија уметности”. Предавања су одржана путем интернет платформе, с обзиром на немогућност окупљања људи услед пандемије изазване вирусом Цовид-19.

Прво предавање у оквиру курса “Филозофија уметности”

Градска општина Медијана је у суботу, 15.08.2020. године у 17.00 сати, путем Зоом интернет платформе одржала предавање под називом “Иницијација и приступ писању драмског текста” у  оквиру курса “Филозофија уметности” и пројекта “Играјмо и плешимо заједно”. Предавање је одржао Милош Унић, магистар сценских и изводјачких уметности, уједно и глумац Академског позоришта СКЦ Ниш.
Тема предавања била је, како само име каже, приступ писању драмског текста. Предавач, Милош Унић, говорио је пре свега о љубави према писању и о креативности која се испољава током стварања неког дела. Слушаоци су се упознали са моделима писања драмског текста, са главним одликама текста и карактеристикама писања. Гошће предавања, Валентина Бактијаревић и Катарина Дјоковић, говориле су о свом искуству у драматургији и писању поезије, прозе и драмског текста.

Предавање је у организацији ГО Медијана пратило близу четрдесет људи, док је каснији број прегледа био знатно већи будући да је видео снимак постављен и емитован на интернету. На овај начин су многи љубитељи уметности, драме, поезије и прозе били у могућности да од образованих и младих уметника чују и науче нешто ново, или пак уживају у читању и слушању стихова.

Друго предавање у оквиру курса “Филозофија уметности”

Градска општина Медијана је у суботу, 22.08.2020. године у 17.00 сати, путем Зоом интернет платформе одржала предавање под називом „Између догме и бренда – Осврт на актуелни положај младог глумца у Србији“ у  оквиру курса “Филозофија уметности” и пројекта “Играјмо и плешимо заједно”. Предавање је одржао Милош Унић, магистар сценских и изводјачких уметности, глумац Академског позоришта СКЦ Ниш. Гост предавања био је глумац из Новог Сада, Дарко Радојевић.

Тема овог предавања била је положај младог глумца у Србији, као и све оно са чиме се глумци срећу градећи свој пут и глумачку каријеру. Поред осврта на положај глумца, било је речи и о сновима, жељама, љубави, како према глуми, тако и према животу. Глумац, Дарко Радојевић, тог суботњег поподнева се у предавање укључио директно са барке на Дунаву, филмски, како је и приличило овој актуелној теми. Предавачи су, говорећи о свом личном искуству, упознали слушаоце са проблемима и ситуацијама са којима се срећу глумци у нашој земљи. Друго по реду предавање идеално се надовезало на већ одржано предавање на тему писања драмског текста.

Предавање је у организацији ГО Медијана пратило нешто више од тридесет људи, док је каснији број прегледа био знатно већи будући да је видео снимак постављен и емитован на интернету.

Треће предавање у оквиру курса “Филозофија уметности”

Градска општина Медијана је у понедељак, 24.08.2020. године у 17.00 сати, путем Зоом интернет платформе одржала предавање под називом „Процес настанка “добре” фотографије“ у  оквиру курса “Филозофија уметности” и пројекта “Играјмо и плешимо заједно”. Предавање је одржао Даворин Динић, члан Ансамбла Позоришта лутака у Нишу, аутор самосталних изложби и фото пројеката, добитник престижних награда на фото фестивалима.

Тема предавања била је процес настанка добре и квалитетне фотографије. Предавач је, говорећи о својим почецима и искуству, упознао слушаоце са оним што је потребно за настанак фотографије, почевши од потребне опреме до обраде фотографије. Емитовањем припремљене презентације уз пратећа објашњења, имали смо прилику да заједно разумемо идеју, сврху и поруку фотографије. Такодје, део предавања био је посвећен обради фотографије као и факторима који утичу на њен квалитет, попут светлости, перспективе, умањења формата. Сваки битан сегмент и предуслов за добру фотографију праћен је примерима фотографија и посебно приказан и објашњен.

Љубитеља фотографије је у данашње време много, па је ова актуелна тема привукла пажњу многих слушалаца и гледалаца који ће се можда баш након овог кратког семинара осмелити и опробати у овој врсти уметности.

Предавање је у организацији ГО Медијана пратило нешто више од тридесет људи, док је каснији број прегледа био знатно већи будући да је видео снимак постављен и емитован на интернету.

Четврто предавање у оквиру курса “Филозофија уметности”

Градска општина Медијана је у уторак, 01.09.2020. године у 17.00 сати, путем Зоом интернет платформе одржала вебинар под називом „Поезија уживо“ у  оквиру курса “Филозофија уметности” и пројекта “Играјмо и плешимо заједно”.

Први септембар, почетак школске године, започео је у духу поезије. Слушаоци су имали прилике да чују песме које су читали глумци Академског позоришта СКЦ Ниш. Песме је пратила презентација и фотографије историјских и значајних локалитета града Ниша.

 Поезију су читали:

Наталија Стефановић
Милош Митровић
Петар Бора Мијашевић
Јована Рандјеловић
Емилија Цветковић
Андјела Андријевић
Светислав Станојковић
Предавање је у организацији ГО Медијана пратило близу тридесет људи, док је каснији број прегледа био знатно већи будући да је видео снимак постављен и емитован на интернету и да је привукао велику пажњу публике.

Пето предавање у оквиру курса “Филозофија уметности”

Градска општина Медијана је у понедељак, 12.09.2020. године у 17.00 сати, путем Зоом интернет платформе одржала предавање под називом „Креативни пут до настанка сценарија – кад идеје оживе!“ у  оквиру курса “Филозофија уметности” и пројекта “Играјмо и плешимо заједно”. Предавање је одржао Милош Унић, магистар сценских и изводјачких уметности, уједно и глумац Академског позоришта СКЦ Ниш. Предавач је на ову тему разговарао са саговорником и гостом, Милутином Милошевићем, студентом друге године филмске режије.

Тема предавања било је писање и настанак сценарија. Ста је то сценарио? Чему служи? Ко га ствара? На ова питања одговоре су нам дали предавачи, који су нас уједно упознали са основним елементима сценарија и његовим значајем у филмском стваралаштву и визуелним медијима. Такодје, појашњена је и представљена вредност и важност једног добро написаног сценарија. Предавању је допринео гост предавач, студент филмске режије, који је са свог аспекта и искуства говорио о писању и стварању текста.
Предавање је у организацији ГО Медијана пратило близу двадесет људи, док је каснији број прегледа био знатно већи будући да је видео снимак постављен и емитован на интернету. Многи љубитељи филма имали су прилике да се поред визуелног доживљаја који је субјективан и који искусе сваки пут када гледају пројекцију неког филма, упознају и са настанком сценарија који је изузетно значајан и за настанак филма.

Шесто предавање у оквиру курса “Филозофија уметности”

Градска општина Медијана је у понедељак, 14.09.2020. године у 13.30 сати, путем Гоогле меет интернет платформе, у сарадњи са Бугарским партнерима на пројекту “Играјмо и плешимо заједно”, одржала специјални плесни догадјај под називом “Повратак коренима”.

Ово је била прилика да се науче кораци различитих традиционалних плесова уз упутства професионалних инструктора. Учесници су након емитоване кореографије, у својим плесним салама извели и поновили плес. Изводјење плеса било је врло интересантно, како учесницима, тако и гледаоцима који су се упознали са новим играма и мелодијом.
Љубитељи музике, фолклора и плеса уживали су у изводјењу кореографија, а драга публика имала је прилике да видео материјал гледа и накнадно на интернету. Ово искуство, иако “преко мреже”, угрејало је срца оних који воле ритам, кораке и традиционални мелос.

Едукација младих у уметничком изражавању кроз пројекат Бугарска-Србија

Фотографије