City Fest и ове године у сарадњи са ГО Медијана

Градска општина Медијана, суорганизатор је четвртог по реду Фестивала документарног филма „City Fest“, који се одржава 27. и 28.августа 2022.године, на Амфитеатру на кеју, у организацији City Marketing Centra, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Тим поводом, у скупштинској сали ГО Медијана, одржана је конференција за новинаре, на којој је чланица Већа ГО Медијана, Маја Живковић истакла да „највећа нишка општина подржава овакве и сличне културно-уметничке манифестације, које имају важну друштвену и историјску одговорност“, а то је „да сачувају памћење из прошлости, јер историја, култура и традиција, кључни су сегмент сваког друштва и дужност свих нас је, да их чувамо и преносимо на садашње и будуће генерације“. Као бивша кошаркашица, Живковићева је изјавила, да јој је драго што се фестивал окреће и спортском садржају и упутила позив свим суграђанима, а посебно онима који се баве спортом, да дођу и испрате овај фестивал. На конференцији о фестивалу говорили су, Оливер Пауновић, продуцент филма “То је Тома” и директор фестивала, Владимир Ристић, редитељ филма “То је Тома”, Виолета Милићевић, селектор Фестивала документарног филма “ City Fest ”, Дејан Дабић, оснивач фестивала и филмски критичар. По речима директора фестивала“ тежња свих учесника у организацији је да фестивал заживи, развија се и постане традиционални“. „Оно што је ове године карактеристично, када је овај фестивал у питању је филмска разноликост, а новина су награде за најбољи спортски и најбољи музички филм“ додаје Пауновић. Овогодишњи фестивал отвориће популарни српски глумац Драган Гаги Јовановић, a познати рок музичари Влада и Бајка кроз „Ходача на жици“, обележиће 50 година свог музичког стваралаштва. За два дана трајања фестивала, биће приказано девет глумачких остварења. Од тог броја два документарца су из земаља региона, док су остале филмове радиле продукције из Србије. Фестивал ће свечано бити отворен, након приказивања филма Колевка. У наставку програма, публика ће моћи да погледа филмове: То је Тома, Владимира Ристића, а затим Кнез Лазар, Марка Маринковића и филм Босна, Аријане Сарачевић Хелач. Другог дана фестивала, биће приказани филмови: Амбасадори културе свога времена, Велимира Стојановића, Иванова игра, Томислава Жаје, Није важно одакле сам, Небојше Илића и Анатема, Микице Кулића. Најбољи филм добиће награду “Мирољуб Мика Јовановић”, биће додељена и награда за најбољу режију, међународни филм, али и друга признања за учешће на фестивалу.

Филмска разноликост, богат програм и приче из живота без намештених сцена

 

Градска општина Медијана, суорганизатор је четвртог по реду Фестивала документарног филма „City Fest“, који се одржава 27. и 28.августа 2022.године, на Амфитеатру на кеју, у организацији City Marketing Centra, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Тим поводом, у скупштинској сали ГО Медијана, одржана је конференција за новинаре, на којој је чланица  Већа ГО Медијана, Маја Живковић истакла да „највећа нишка општина подржава овакве и сличне културно-уметничке манифестације, које имају важну друштвену и историјску одговорност“, а то је „да сачувају памћење из прошлости, јер историја, култура и традиција, кључни су сегмент сваког друштва и дужност свих нас је, да их чувамо и преносимо на садашње и будуће генерације“.  Као бивша кошаркашица, Живковићева је изјавила, да јој је драго што се фестивал окреће и спортском садржају и упутила позив свим суграђанима, а посебно онима који се баве спортом, да дођу и испрате овај фестивал.

На конференцији о фестивалу говорили су, Оливер Пауновић, продуцент филма “То је Тома” и директор фестивала, Владимир Ристић, редитељ филма “То је Тома”, Виолета Милићевић, селектор Фестивала документарног филма “ City Fest ”, Дејан Дабић, оснивач фестивала и филмски критичар.

По речима директора фестивала“ тежња свих учесника у организацији је да фестивал заживи, развија се и постане традиционални“. „Оно што је ове године карактеристично, када је овај фестивал у питању је филмска разноликост, а новина су награде за најбољи спортски и најбољи музички филм“ додаје Пауновић.

Овогодишњи фестивал отвориће  популарни српски глумац Драган Гаги Јовановић, a познати рок музичари Влада и Бајка кроз „Ходача на жици“, обележиће 50 година свог музичког стваралаштва.

За два дана трајања фестивала, биће приказано девет глумачких остварења. Од тог броја два документарца су из земаља региона, док су остале филмове радиле продукције из Србије.

Фестивал ће свечано бити отворен, након приказивања филма Колевка. У наставку програма, публика ће моћи да погледа филмове: То је Тома, Владимира Ристића, а затим Кнез Лазар, Марка Маринковића и филм Босна, Аријане Сарачевић Хелач.

Другог дана фестивала,  биће приказани филмови:  Амбасадори културе свога времена, Велимира Стојановића, Иванова игра, Томислава Жаје,  Није важно одакле сам, Небојше Илића и Анатема, Микице Кулића. 

Најбољи филм добиће награду “Мирољуб Мика Јовановић”, биће додељена и награда за најбољу режију, међународни филм, али и друга признања за учешће на фестивалу.