15 година Медијана Фестивалa дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу

 Наисино коло у Медијани

Председник Градске општине Медијана, Небојша Коцић традиционално је дочекао и угостио песнике, учеснике 15. Медијана фестивала дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу.

Поздрављајући госте, председник Коцић je подсетио да је „Фестивал дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу, само део пронаталитетне политике коју општина води.

 „После 15 година преданог рада бројних стваралаца песничке речи и ликовних радова, можемо са поносом да кажемо да је Медијанин фестивал успео и да је ово мали, али вредан јубилеј. Али, фестивал морате чувати, децу награђивати. Зато смо од ове године одлучили да повећамо износ новчаних награда на 12 хиљада за прво место, девет хиљада за друго и шест хиљада за треће место освојено на конкурсу“-  изјавио је Коцић и „изразио наду да ће деца са свих страна света, још дуго гледати Градску општину Медијана као свој дом, и да ће у њиховим именицима Медијана заузимати значајно место“.

Коцић је подсетио да ће на предлог председника Александра Вучића држава издвајати пола милиона динара за прво дете у породици и подсетио на  давања које Медијана има, а која за прво дете износе 10 хиљада динара, треће 120 хиљада,  четврто 150 и пето дете у породици – 200 хиљада динара.

Овогодишњи Медијана фестивал отворен је ретроспективом догађаја сталих у 15 година фестивала, кроз представу по сценарију Власте Н. Ценића и уз представљање зборника  „Наисино коло“. Дружење деце и најпознатијих српских песника за децу, наставља се у Народној библиотеци „Стеван Сремац“, где ће бити изведен драмски програм по мотивима из књижевности Власте Н. Ценића.

У оквиру завршне манифестације, уз уметнички програм у извођењу глумачке дружине Драгане Плавшић и младих извођача музичких и плесних нумера ОШ „Вук Караџић“ из Дољевца и ОШ“Јастребачки партизани“ из Мерошине, биће додељене награде најуспешнијим учесницима. Биће уручена повеља НАИСА, Власти Н. Ценићу, о чијем ће се књижевном стваралаштву говорити на ACADEMIA MEDIANA 23, научном скупу о савременој књижевности за децу, у сарадњи са Департманом за србистику Филозофског факултета у Нишу.

Писци ће током другог дана боравка посетити и археолошко налазиште Медијана, а посета је симболично названа „Медијана памти“.