У сусрет највећем празнику Македонаца

Обележен Илинден у Медијани

                Заменик председника Градске општине Медијана, Марко Алексовски присуствовао је обележавању Илиндена, националног и државног празника Републике Северне Македоније, у организацији Удружења Македонаца „Вардар“ из Ниша.

„Велико ми је задовољство што, првог дана ступања на дужност заменика председника највеће нишке општине, присуствујем овако лепом догађају, које зрачи топлином, добрим дружењем пријатељством“ изјавио је овом приликом Алексовски и додао, да ће „Градска општина Медијана настојати да увек подржи акције удружења, које негује своју традицију и обичаје“.

„Удружење „Вардар“ овај празник, који симболизује јединство македонског народа, традиционално обележава од 2007.године, организовањем пријема за представнике локалне самоуправе, сународнике, сараднике удружења и пријатеље“, рекао је Благе Петрушевски, председник удружења. Петрушевски истиче да је „Удружење освојило више од 300 признања за протеклих 20 година, а 2012. 2017. и 2019.године проглашено за најбоље удружење у Србији, од стране Националног савета Македонаца у Србији и  награђено признањем Свети Климент Охридски“.

Ово нишко удружење основано је 2002.године са идејом да делује на очување македонске културе, националног дентитета, језика и обичаја, обележавање значајних датума и хуманитарно ангажовање.

За грађане македонске националности Илинден је највећи празник, јер обележавају два значајна датума. То је дан сећања на храбре претке, који су 2. августа 1903. године отпочели оружани отпор против османлијске вишевековне власти, а на исти дан, 41 годину касније, у манастиру Свети Прохор Пчињски одржано је прво заседање АСНОМ-а (Антифашистичког собрања народног ослобођена Македоније), када је реализована исконска жеља македонског народа за слободу и постављени темељи савремене македонске државе. Тада је донета и одлука да се Илинден убудуће обележава као народни и државни празник свих Македонаца, што се и чини пуних 80 година.