Уручењем највиших признања Градска општина Медијана обележила славу Света Петку

Дукат Медијане мајци 4. и 5. детета – Сањи Јовановић

Уручењем највиших признања, Градска општина Медијана обележила је општинску славу Света Петку. Дукате Медијане, добили су генерал – мајор Слађан Стаменковић, заменик команданта КОВ Србије – за професионалност у раду и неисцрпну бригу о заједници, Сања Јовановић, полицијска службеница, мајка петоро деце – за допринос у делу унапређења пронаталитетне политике, Јасмина Бараћ Перовић, одборница у СГ Ниша – за ангажовање у области унапређења права особа са инвалидитетом и Nifon Security Niš, за помоћ у реализацији активности ГО Медијана. Благодарнице су уручене др Владану Ћосићу, помоћнику директора и руководиоцу Центра за медицинску и клиничку биохемију КЦ Ниш – за допринос у раду здравства и очувања вредности лекарске професије, потпуковнику Треће бригаде Војске Србије, Дејану Лукићу – за професионалност у раду и сарадњу са ГО Медијана и Центру за породични смештај и усвојење Ниш – за бригу о деци и очување породичних вредности. Даровнице су додељене Одреду извиђача „Вожд Карађорђе“ – за развој креативности код најмлађих и сарадњу са ГО Медијана, Удружењу голубара „Цар Константин“ – за хуманост у раду и помоћ у реализацији активности ГО Медијана и Ронилачком клубу NAISSUB – за развој спортског духа код најмлађих и помоћ у реализацији активности ГО Медијана.

Поздрављајући госте, председник Градске општине Медијана Небојша Коцић подсетио је да је Медијана пета општина у Србији по издвајању средстава за пронаталитетну политику, упркос томе што није јединица локалне самоуправе. -За свако трећерођено дете у породици издвајамо 1000 евра. Свака прворођена беба у недељи има 10.000 динара од општине. Препознатљиви смо по манифестацијама – Медијана за бебу више, Зимски дани у Медијани. О трошку нашег Фонда за хранитељство 18-оро деце из хранитељских породица боравило је у Ршумовом кампу. Слали смо их на Златибор, у Дивљану. Скоро 1200 првака добило је униформе са нашим логом, рекао је Коцић нагласивши да  је више од 30 милиона динара ове године уложено смо у пронаталитетну политику, али да се чува и традиција Ломљења Чеснице, Дочека православне нове године, пливања за Богојављенски крст, Лазареве суботе, Медијаниног културног лета.

Председник је подсетио: „Прошле године, баш на овај дан, обелоданили смо да ће општина Медијана од 1. јануара ове године, свако 4. дете у породици даривати са 150 хиљада динара, а свако 5. дете са 200 хиљада“.

„Наша суграђанка Сања Јовановић, полицијска службеница из Ниша је недавно добила и 4. и 5. дете, близанце Тару и Игњата. Она је добитница једног од Дуката, највишег признања наше општине, чиме желимо симболично да се одужимо свим породицама које имају више деце и не плаше се да брину о њима – додао је Коцић.

Он је награђенима упутио честитке са жељом за пуно успеха у даљем раду и истакао да је списак за награде увек дужи од оног који овде читамо, јер Србија има вредне и храбре људе и додао да је њихова снага, снага наше државе, која на челу са Александром Вучићем, иде крупним корацима напред.

У име награђених обратила се Јасмина Бараћ Перовић, нагласивши да, уз велике потешкоће које јој је донео живот, живи за своју општину, за свој град и државу, али и породицу,  и да нема те препреке која је неосвојива када су људи сложни. Како је рекла,  Медијанин Дукат поклања свом сину са жељом да буде добар и поштен човек и памти данашњи празник, Света Петку, обележену у Нишу, 27. октобра 2023. године.

По традицији, славски колач пресекао је Његово Преосвештенство, епископ нишки Арсеније, са свештенством нишке Епархије, нагласивши да му је увек част да на празник Света Петке буде са грађанима и запосленима у највећој нишкој општини,  уз жеље за здравље и свако добро у животу.

Слави највеће нишке општине присуствовали су представници Војске Србије, Града Ниша, Конзулата Републике Бугарске у Нишу, представници јавних предузећа, градских општина, Универзитета и школа, као и бројна удружења и грађани.