Традиционално Ломљење Чеснице у парку Свети Сава (ВИДЕО)

Ника, Елена и Алекса, срећне руке

У присуству великог броја грађана и уз традиционални ватромет, на Бадњи дан, у сарадњи са Епархијом нишком и Одредом извиђача „Вожд Карађорђе“, ГО Медијана, организовала је налагање Бадњака и „Ломљење чеснице“, на платоу испред Храма цара Константина и царице Јелене.

Ника Ђорђевић (8 месеци), Алекса Ћосин (11 година) и Елена Коцић (12 година), били су најсрећније руке и први су пронашли златнике у чесници, од којих је грађанима Ниша, три даривала Градска општина Медијана, а три, фирма „Текијанка“ доо из Кладова.

Благосиљање, освећење и ломљење Чеснице обавио је Епископ нишки Арсеније, уз саслужење свештенства Епархије нишке, уз  честитке поводом предстојећег најрадоснијег православног празника и са жељом, да се на Божић сви преобрате и испуне љубављу.

Председник највеће нишке општине, поручио је да је окупљање овим празничним поводом, потврда да смо сви једна велика породица, а да је присуство великог броја деце, најдрагоценији дар прославе овог благог дана, који се прославља у кругу најдражих.

Уз честитке поводом сутрашњег празника, председник ГО Медијана, подсетио је да Божић симболизује рађање и пожелео да Град Ниш и наша земља, имају што више становника. Председник је нагласио да ГО Медијана, у оквиру пронаталитетне политике, мерама које спроводи, настоји да мотивише младе људе на проширење породице и омогући што боље услове за живот, будућим покољењима.

Председник Коцић је, у име Градске општине Медијана, захвалио  свештенству Епархије нишке и свештенству цркве Св. Цар Константин и Царице Јелене, који су учинили да ломљење Чеснице има свечарски карактер и окупљеним  грађанима, јер су достојанствено прославили данашњи православни празник.

Председник Градске општине Медијана, упутио је захвалност Одреду извиђача „Вожд Карађорђе“, који су учествовали у реализацији догађаја и представницима Млина Стевановић из Малошишта, који је и ове године, обезбедио чесницу, као и фирми „Текијанка“ доо, која је донирала три златника.

Догађају је поред многобројних званица, прусуствовао и командант Копнене војске генерал-потпуковник, Милосав Симовић.

У сусрет божићним празницима, овом приликом, у парку Свети Сава, подељено је 300 бадњака и 300 иконица, а служено је и вино, чај, суво воће.

Градска општина Медијана свим православним верницима честита Бадњи дан, са  жељом да у миру, здрављу, срећи и благостању, у кругу својих најближих дочекају и прославе најрадоснији празник – Божић.

Мир Божији – Христос се роди!