Симултанка у сарадњи са Градском општином Медијана

Председник општине – на потезу

Градска општина Медијана, у сарадњи са Шаховским савезом Нишавског округа, суорганизатор је догађаја „Постављање шаховских фигура на јавним површинама“.

Тим поводом, председник ГО Медијана, Небојша Коцић, повлачењем првог потеза, започео је партију шаха са нишким основцима и пензионерима.

 „Данашње, као и сва претходна окупљања, у оквиру ове манифестације, прилика су сусрета генерација, где имамо спој младости и искуства, јер шах није само разбибрига за пензионере, напротив, то је прелепа игра, у којој се уче животне лекције, која подстиче критичко и стратешко размишљање, то је игра у којој се померају границе, проналазе решења и излаз из мат позиције, чак и када се то чини немогућим“ изјавио је председник Коцић.

Коцић је нагласио да „Промоцијом шаха приближавамо ову игру и чинимо је доступном и осталим суграђанима, а посебно најмлађима, који доста времена проводе гледајући телефоне, таблете, играјући игрице, јер циљ овог пројекта и јесте популаризација шаховског спорта, не само на територији највеће нишке општине, већ и шире“.„Шах никоме не може да шкоди, може само да помогне. Шах је спој науке, уметности, културе, спорта – шах је више од игре“, додао је председник.

Председник Коцић је, овом приликом, подсетио да је „Градска општина Медијана, у протеклом периоду, најстаријим суграђанима, који време проводе у Светосавском парку, обезбедила гарнитуре шаха и домине, за разбибригу у пензионерским данима.“

Потпредседник Шаховског савеза Нишавског округа, Александар Батањац, истакао је значај који шах, као спорт има и захвалио ГО Медијана, на изузетној сарадњи, са надом да ће се наставити и бити још интензивнија и успешнија.

Догађају је присуствовао и у шаховској игри учествовао, интернационални велемајстор Бранимир Максимовић.

Симултанке, у оквиру пројекта, који је трајао две године, одржавале су се на више локација на територији ГО Медијана и то: у парку 7. јули и делу пешачке зоне Улице 7. јули, у парку Чаир, у близини Дечијег културног центра, на платоу испред ТЦ Калча и у парку Свети Сава.