Предавање за средњошколце на тему безбедности у саобраћају

За живот, за безбеднију Медијану

У препуним салама нишке гимназије „Стеван Сремац“ и Економске школе у Нишу, одржани су едукативни семинари из области безбедности у саобраћају,  у организацији Градске општине Медијана,а у сарадњи са Центром за друштвено деловање.

Предавач на семинару био је Милан Митић из Пожаревца, сарадник и промотер Агенције за безбедност у саобраћају, који је пре 13 година преживео тешку саобраћајну незгоду, коју је проузроковао несавесном вожњом мотоцикла, без кациге и конзумирањем алкохола пре вожње.

Митић је кроз кратки документарни филм „1 у 10 милиона“, видео клипове и животну причу, своје искуство, пренео нишким средњошколцима, са циљем превенције саобраћајних незгода. Овом приликом, користећи тзв.„пијане“ наочаре, показао је ученицима, који нису конзумирали алкохолна пића, како „пијан возач“ види и доживљава околину.

На тему штетности алкохола, Милан је написао и књигу, а отворио и Јутјуб канал. Поштовање прописа и свест о томе, да не угрозимо свој, али ни туђ живот, свакако су предуслови сигурног и безбедног кретања, рекао је Митић у разговору са ученицима.  

Едукације од малих ногу, услов су правилног и безбедног понашања у саобраћају, у којем ученици учествују као пешаци, али и у каснијем добу, када постану возачи, чуло се на овом скупу.

Оваква и слична предавања од велике су важности за подизање свести о значају придржавања мера безбедности и могу утицати на превенцију саобраћајних незгода.