Предавања за гимназијалце у организацији ГО Медијана

Превенција је услов безбедности у саобраћају

У препуној сали нишке Гимназије „9. мај“, на иницијативу колектива ове школе, одржан је едукативни семинар из области безбедности у саобраћају,  у организацији Градске општине Медијана, а у сарадњи са Центром за друштвено деловање.

Предавач на семинару био је Милан Митић из Пожаревца, сарадник и промотер Агенције за безбедност у саобраћају, који је пре 14 година преживео тешку саобраћајну незгоду, коју је проузроковао несавесном вожњом мотоцикла, без кациге и конзумирањем алкохола пре вожње.

„Оваква и слична предавања од велике су важности за подизање свести о значају придржавања мера безбедности и могу утицати на превенцију саобраћајних незгода. Зато Градска општина Медијана наставља едукацију младих на тему безбедности у саобраћају“, рекао је члан Већа ове општине, Иван Николић. Николић је подсетио да су прошле године предавања одржана у Економској школи и Гимназији „Стеван Сремац“ и најавио да ће Митићеву животну причу ове године чути још и средњошколци нишких гимназија „Светозар Марковић“  и  „Бора Станковић“.

Поштовање прописа и свест о томе, да не угрозимо свој, али ни туђ живот, свакако су предуслови сигурног и безбедног кретања, рекао је Митић у разговору са ученицима.  

Митић је истакао значај едукације од малих ногу, које су услов правилног и безбедног понашања у саобраћају, где ученици учествују као пешаци али и када постану возачи.

Кроз кратки документарни филм „1 у 10 милиона“, видео клипове и животну причу, своје искуство пренео је нишким средњошколцима, са циљем превенције саобраћајних незгода. Овом приликом, користећи тзв.„пијане“ наочаре, показао је ученицима, који нису конзумирали алкохолна пића, како „пијан возач“ види и доживљава околину.

На тему штетности алкохола, написана је и књига по Милановој причи „Странац у сопственој кожи“.