Пратећи садржаји 15. Медијана фестивала дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу

Писци посетили археолошко налазиште Медијана

У оквиру обележавања 15 година Медијана фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу, гости фестивала – дечји писци посетили су локалитет Медијана, што је за њих било много више од обиласка археолошких ископина. Посета Медијани подсетила је на давнашњи начин и стил живота, који је пре 17 векова вођен у луксузном предграђу античког Наисуса.

 „Оваква места и треба да нам пруже могућност продубљивања додатног знања о историји ове веома значајне територије, јер, као што знамо, у Нишу, на територији Градске општине Медијана  је рођен Константин Велики”- биле су речи одушевљених посетилаца, учесника јубиларног Медијаниног фестивала.

Медијана је луксузно предграђе античког града Наисусса (данашњег Ниша), које је изграђено крајем III и почетком IV века, током владавине римског цара Константина Великог и његових наследника.

Данас је Медијана један од најзначајних археолошких локалитета у Србији, у којем се на површини од 40 хектара могу видети остаци раскошне виле са перистилом, остаци две ранохришћанске цркве, делови житнице, војничких барака и водоторњева. Посетиоци су могли видети и више од 1000 квадратних метара вредних подних мозаика, остатке зидног сликарства и скулптуре у археолошким салама на Медијани и у главној згради Музеја Града Ниша, где се налази и макета Константинове виле.

Градска општина Медијана, посету локалитету, организовала је у сарадњи са Народни музејом у циљу истицања значаја Медијане и вредновања културне, историјске и археолошке баштине, о чему је говорила и гостима дочарала део раскоши ове јединствене царске резиденције, кустос Јована Стојковић.