ПОЗИВ

Градска општина Медијана ће ове године, по први пут, организовати пријем за породице, чија деца носе име Константин, у спомен на цара Константина, првог хришћанског цара и подсећање на величину његових дела.

Позивамо родитеље са подручја Града Ниша, чија деца носе име Константин, а која су рођена у периоду од 27. фебруара 2023. године, до 1. фебруара 2024. године, да се јаве због евиденције и договора око организације догађаја.
Родитељи пријаву могу поднети лично, доласком у ГО Медијана, Улица Париске комуне бб, канцеларија бр. 3 или своју пријаву могу послати на мејлове: gomedijana@medijana.rs и pjelena@medijana.rs.
Уз кратку пријаву (име презиме родитеља, адреса и обавезан контакт телефон), потребно је приложити и дететов скенирани извод из матичне књиге рођених, уколико пријаву подносе путем мејла или копију, уколико пријаву доносе лично.
Пријаве слати најкасније до 20.фебруара 2024.године.
Пријем je планиран 27. фебруара, на дан када је рођен цар Константин.

Цар Константин рођен је у некадашњем Наисусу, данашњем Нишу, где је и и провео своје детињство. Отац му је обезбедио образовање и војну обуку достојну будућег цара, а мајка Јелена, пренела му је љубав према новој вери – хришћанству. Захваљујући томе, постао је мудар ратник и владар, који је непогрешивом интуицијом, следио властити пут успеха.
Човек отвореног духа и снажне вере, који је прогоњеним хришћанима дао слободу вероисповести, допринео je да хришћанство постане једна од најраспрострањенијих религија савременог света. Иако је након детињства напустио свој родни град, Константин га није заборавио. Када је постао цар богато га је украсио, а у његовом предграђу саградио раскошну резиденцију – Медијану.
Свети цар Константин и царица Јелена је празник, који Град Ниш, сваког 3. јуна обележава као своју славу.