Позивном центру општине Медијана за 14 дана више од 5000 позива, помоћ мајци са четворомесечном бебом

Од понедељка, 16. марта, када је позивни центар Градске општине Медијана почео да ради, до 30. марта,  јавило се 5368  грађана, за доставу намирница, избацивање смећа, пружање информација везаних за социјалне пакете, испоруку пензија, различите врсте помоћи и лекарске савете. Највише позива било је 26. марта – укупно 790. Доста захтева стиже преко званичног општинског мејла, те нам се тако данас обратила мајка четворомесечне бебе, а она и супруг су тренутно без икаквих примања. Њој су одмах однете пелене за бебу, храна, хемија и остало што је у овом тренутку било неопходно. 

Од понедељка, 16. марта, када је позивни центар Градске општине Медијана почео да ради, до 30. марта,  јавило се 5368  грађана, за доставу намирница, избацивање смећа, пружање информација везаних за социјалне пакете, испоруку пензија, различите врсте помоћи и лекарске савете. Највише позива било је 26. марта – укупно 790.

Доста захтева стиже преко званичног општинског мејла, те нам се тако данас обратила мајка четворомесечне бебе, а она и супруг су тренутно без икаквих примања. Њој су одмах однете пелене за бебу, храна, хемија и остало што је у овом тренутку било неопходно. 

Током дана лекари – волонтери пруже између 50 и 100 савета.

Храна и лекови су за последњих 14 дана стигли су до 1597 домаћинстава.

Волонтери Градске општине Медијана од минулог викенда на терену су препознатљиви по жутим, флуоресцентним прслуцима, са ознаком „Волонтер ГО Медијана“. На тај начин грађани којима они помажу знају ко им долази на врата, ко им купује намирнице и лекове, и са пуним поверењем могу да се обрате позивном центру највеће нишке општине. 

Oд средстава која се солидарно прикупљају од плата запослених у Градској општини Медијана купују се намирнице, хемија и остале кућне потрепштине и достављају на адресе изузетно социјално угрожених породица. Међу њима су стари и болесни без икаквих прихода, породице са малом децом које тренутно немају никаква примања и нису у могућности да раде. Расподелу пакета за социјално угрожене грађане са подручја највеће нишке општине а који су се јављали позивном центру Медијане, ових дана ради градска организација Црвеног крста у Нишу.

Дневно се опслужи између 120 и 150 породица, а на терену буде и више од 50 екипа. Достава намирница и хемије било је и у неколико породица које се налазе у самоизолацији. Укупан број волонтера који тренутно ради у центру је 250.

Свакодневна дезинфекција возила која се користе за превоз екипа Градска општина Медијана ради у сарадњи са Ветеринарско-специјалистичким институтом у Нишу. Пооштрене су и хигијенске мере, свакодневна је дезинфекција зграде Градске општине Медијана, подови и инвентар у општини третирају се по неколико пута дневно дезинфекционим средствима.

Позивни центар за помоћ грађанима радним даном ради од 8  до 16 сати, викендом од 8 до 13 сати.