Отворена пета Ликовна колонија Градске општине Медијана и Удружења уметника „Цар Константин“ из Ниша

Међу учесницима, уметнице из Бугарске и вајарка из Ниша

Пријемом уметника код председника Градске општине Медијана Небојше Коцића, почела је пета Ликовна колонија у организацији општине и Удружења уметника „Цар Константин“ из Ниша.

Уз речи добродошлице и изразе захвалности на интересовању и учешћу, председник Коцић, уметницима је пожелео „успешан и продуктиван рад у инспиративном природном амбијенту и природном благу југа Србије“.

Коцић је нагласио да ће „преостале слике са претходних колонија, као и слике настале на овогодишњој колонији, која добија интернационални карактер, бити доступне за продају“ и позвао „суграђане и друштвено одговорне фирме да дођу, погледају и купе слике, а сав приход од продатих слика, биће усмерен ка онима, којима је то најпотребније“.

Председник је подсетио да је „крајем фебруара, поклоњено 10 слика Гинеколошко – акушерској клиници, Клиничког центра у Нишу, као и приход од 46 хиљада динара, који је искоришћен за набавку опреме потребне ГАК-у“.

Ликовна колонија ће трајати од 22. до 26. априла, а учесници ће у том периоду радити у Дивљани, као и претходне две године.

У оквиру Ликовне колоније 2024. Градска општина Медијана, у сарадњи са нишким Народним музејом, у петак, 26. јуна 2024. године, организоваће посету уметника архолошком локалитету Медијана, након које ће, у 11 сати и 30 минута, колонија бити затворена, презентацијом слика у Светосавском парку.

Учесници овогодишње Ликовне колоније су Горан Николић – Пикасо, Божа Милић – Тисин, Славољуб Тодоровић – Зоркин, Владица Миленковић – Шиме од Чубуре, Јелена Стошић, Вера Муњаз, Јован Мијић, Снежана Велинова и Елисавета Владимирова из Бугарске, Мирољуб Марјановић, Јанко Пиљак, Зорица Ристановић, Јелена Бадњевац, Бранислав Миленковић – Палма и Весна Милојковић.

Прву ликовну колонију, Градска општина Медијана је у сарадњи са  Мултимедијалним удружењем уметника „Цар Константин“ организовала 2020. године, у парку Свети Сава.