Одржана 16. Олимпијада спорта, здравља, културе и екологије трећег доба Ниш – 2023

Активна и креативна старост са Медијаном

У суорганизацији Градске општине Медијана, у парку Свети Сава, у присуству многобројних гостију из целе Србије, учесника и такмичара, одржана је „16. Олимпијада спорта, здравља, културе и екологије трећег доба Ниш – 2023“

Олимпијаду је након дочека, свечаног дефилеа и постројавања екипа учесника, свечано отворио министар за бригу о селу, Милан Кркобабић и том приликом, обишао штандове и активности олимпијаде.

Представници градских и општинских организација и удружења пензионера Србије, са преко 60 екипа и преко 1.000 учесника из Борског, Зајечарског, Нишавског, Пиротског, Топличког, Јабланичког, Пчињског, Поморавског, Шумадијског, Моравичког, Златиборског, Јужнобачког и Косовско – метохијског округа, на овогодишњој Олимпијади, учествовали су у програмима из области спорта, културе, здравствене едукације, екологије и међугенерацијске сарадње.

Учесници, као и бројни гости и суграђани, уживали су у забавном програму и културном делу манифестације, изложби слика, домаћој радиности и народним рукотворинама.

У оквиру овог догађаја, одржан је и Базар здравља у сарадњи са Домом здравља у Нишу,  који је по други пут организован у Светосавском парку, уз подршку ГО Медијана.

Програм ове традиционалне манифестације, настављен је уз обилазак знаменитости Града Ниша.

Градска општина Медијана, подржава овакве и сличне манифестације, које промовишу не само здравље, културу, заштиту животне средине, већ и активну и креативну старост, којом се ствара амбијент за равноправно учешће у животу заједнице, без дискриминације на основу година.

Олимпијада спорта трећег доба у основи носи обележје културе умешности живљења у старости. Духовно и физичко кретање, као нераздвојни део олимпијског наслеђа, најбољи су лек за успешан и достојанствен живот човека, усклађен са унутрашњим и спољашњим светом.

На овај начин, својим активностима, припадници трећег доба, показују одговорност према себи, друштву и према младима, дајући прави пример.