Одржана девета седница Скупштине Градске општине Медијана

Усвојен буџет за наредну годину

Одборници Скупштине Градске општине Медијана усвојили су три финансијска документа која су се нашла на дневном реду 9. седнице Скупштине ове општине – деветомесечни извештај и трећи ребаланс буџета за ову, и Предлог буџета за 2022. годину.

-Најважнији документ је буџет за 2022. годину,  пројектован у укупном износу од 235 милиона динара, што је за око 35 милиона више у односу на 2021. Трудили смо се да ускладимо потребе грађана највеће нишке општине и расположива средства, уз смањење трошкова где год је то могуће, и да послујемо домаћински, рекао је на седници председник општине Медијана Небојша Коцић и додао: – Надам се да смо у томе успели, јер ни у једном тренутку није било угрожено финансијско пословање и рад општине, рачуни су редовно плаћани, а сви корисници по било ком основу исплаћивани. 

У 2022. години за 6 посто су повећана издвајања у делу пронаталитетне политике, треће дете, прво дете у недељи, и износе 9 милиона динара. Планирана су средства за вантелесну оплодњу у  укупном износу од шест милиона динара, што је за око 3 пута више него 2021. године. Увећање за социјална давања је 50 одсто, а средстава за стипендирање  студената и награде талентима за око 15 процената. Ставка за инвестициона улагања повећана је за 10 одсто у односу на ову годину.

На седници се чуло и да реализација буџета за 2021. годину показује извршење прихода и расхода од око 75 одсто, што у условима епидемије и неповољних тржишних услова више него задовољавајуће. Трећи ребаланс буџета за текућу годину је у циљу техничких усклађивања позиција. Парламент Медијане дао је и позитивно мишљење на програме пословања јавно-комуналних предузећа Града Ниша у наредној години.