Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Делегација ГО Медијана, у част победе српске војске у Великом рату Парастосом  и полагањем венаца на Српском и Енглеском војничком гробљу у Нишу,  обележен је Дан потписивања примирја у I светском рату. У име Градске општине Медијана, ловорове  венце са посветом на српској ленти, положили су председница Скупштине ГО Медијана, проф. др Владимила Бојанић, секретар Скупштине ГО Медијана, Бојан Добреновић и члан Већа ГО Медијана, Миодраг Најданов. У Србији и свету, Дан примирја, обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Дан примирја се обележава и у свим главним градовима држава победница, попут Велике Британије, Француске, Италије, Русије, САД, Новог Зеланда и Белгије. У до тада најстрашнијем сукобу, према подацима Конференције мира у Паризу 1919, Србија је изгубила 1.247.435 људи, односно 28 одсто целокупног становништва, које је имала по попису из 1914. године. Од тог броја погинуло је или умрло од рана и епидемије 402.435 војника. Симбол овог државног празника је цвет, Наталијина рамонда. Наталијина рамонда (Рамонда натхалие) необичан је цвет изузетне лепоте, а његова симболика важна је Србе из неколико разлога. Овај цвет познат је и као цвет феникс, јер и кад увене и потпуно се осуши, може да оживи ако се и мало залије. Стога живот овог необичног цвета има изузетну симболику у вези са Великим ратом и српском војском у њему - војском која је дословно васкрсла и иако измучена показала своју моћ и храброст у Великом рату. Дан примирја у Првом светском рату се као државни празник у Србији прославља од 2012. године.

Делегација ГО Медијана, у част победе српске војске у Великом рату

 

Парастосом  и полагањем венаца на Српском и Енглеском војничком гробљу у Нишу,  обележен је Дан потписивања примирја у I светском рату.

У име Градске општине Медијана, ловорове  венце са посветом на српској ленти, положили су председница Скупштине ГО Медијана, проф. др Владимила Бојанић, секретар Скупштине ГО Медијана, Бојан Добреновић и члан Већа ГО Медијана, Миодраг Најданов.

У Србији и свету, Дан примирја, обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Дан примирја се обележава и у свим главним градовима држава победница, попут Велике Британије, Француске, Италије, Русије, САД, Новог Зеланда и Белгије.

У до тада најстрашнијем сукобу, према подацима Конференције мира у Паризу 1919, Србија је изгубила 1.247.435 људи, односно 28 одсто целокупног становништва, које је имала по попису из 1914. године. Од тог броја погинуло је или умрло од рана и епидемије 402.435 војника.

Симбол овог државног празника је цвет, Наталијина рамонда.

Наталијина рамонда (Рамонда натхалие) необичан је цвет изузетне лепоте, а његова симболика важна је Србе из неколико разлога. Овај цвет познат је и као цвет феникс, јер и кад увене и потпуно се осуши, може да оживи ако се и мало залије.

Стога живот овог необичног цвета има изузетну симболику у вези са Великим ратом и српском војском у њему – војском која је дословно васкрсла и иако измучена показала своју моћ и храброст у Великом рату.

Дан примирја у Првом светском рату се као државни празник у Србији прославља од 2012. године.