Обележена Лазарева субота у Градској општини Медијана

Са најмлађима, на Врбицу

Градска општина Медијана, у сарадњи са Храмом цара Константина и царице Јелене и Одредом извиђача “Вожд Карађорђе” симболичном поделом венчића, звончића и пригодних поклона најмлађима, традиционално је обележила православни празник, Лазареву суботу.

„Поделом пригодних поклона и дружењем са најмлађима на овај дан, највећа нишка општина, овај дечији празник, жели да учини што лепшим и веселијим, а све у циљу очувања традиције српске историје и културе, коју годинама негује одржавањем различитих манифестација“ изјавила је овом приликом, чланица Већа Градске општине Медијана, Маја Живковић.

Поводом празника, на дан дечје радости, Градска општина Медијана је, својим најмлађим суграђанима, поделила 200 венчића, звончића и књиге са 15. Медијана фестивала дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу.

Хришћански празник Лазарева субота празнује се као посебан, врло живописан обичај познат под именом Врбица. Овог дана, бере се олистало пруће од врбе, која због свог бујног раста има велики значај у народном животу, јер како се верује, преноси снагу зеленила на децу и одрасле.

Иначе, Лазарева субота или Субота Св. праведног Лазара, уочи Цвети, посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос после четвородневног пребивања у гробу васкрсао из мртвих.