Обележавање градске славе у Медијани

Одржана изложба радова Ученичке задруге „Надеждине пчелице“

У оквиру обележавања славе Града Ниша, Свети цар Константин и царица Јелена, Градска општина Медијана, у сарадњи са ОШ „Надежда Петровић“ Сићево, у парку Свети Сава, организовала је изложбу радова ученичке задруге „Надеждине пчелице“.

Задруга, која броји 102 члана, успешно ради две године и у склопу свог рада има две секције, пољопривредну и креативну радионицу. У оквиру креативне радионице израђује украсе, магнете, привеске и разне сувенире на ласеру, као и ручно израђене сувенире, за чију израду користи конац, украсни папир и дрво.

Иначе, претежна делатност задруге је гајење зачинског, ароматичног и лековитог биља.

У оквиру пољопривредне секције саде разне пољопривредне културе попут кромпира, пасуља, кукуруза кокичара и тикви. Садња цвећа и сређивање школске леје је такође омиљена активност у оквиру ове секције. 
Пројекат Подизање засада шљива успешно су реализовали, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја за унапређење рада ученичких задруга.

Ученичка задруга користи средства за набавку наставних средстава за унапређивање образовно-васпитног рада, финансирање екскурзија за ученике слабијег материјалног стања, као и хуманитарне акције. 

Ова ученичка задруга, основана је са циљем подстицања развијања професионалне оријентације, развијања радне навике и позитивног односа ученика према раду, иницијативе, креативности, свести о одговорности, као и развијања позитивног односа према тимском раду и предузетништву. 

„Надеждине пчелице“, своје радове излагале су на многобројним изложбама у самој школи али и у другим школама, на Данима жалфије у Сићеву, а биле су и учесницe прве заједничке изложбе ученичких задруга Града Ниша у Тврђави, као и учесницe сајма задругарства за школе добитнице средстава за унапређивање рада ученичких задруга у Београду.