Лазаревa суботa 2022

Градска општина Медијана је, у сарадњи са Храмом цара Константина и царице Јелене и Одредом извиђача “Вожд Карађорђе” симболичном поделом венчића, звончића и пригодних поклона најмлађима, традиционално обележила православни празник, Лазареву суботу. Поделом пригодних поклона и дружењем са најмлађима на овај дан, највећа нишка општина овај дечији празник жели да учини што лепшим и веселијим, а све у циљу очувања традиције српске историје и културе коју годинама негује одржавањем различитих манифестација. Поводом празника, који је у народу познат и као Врбица, Градска општина Медијана је, својим најмлађим суграђанима, поделила 200 венчића, звончића и књиге са Медијана фестивала дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу.  Иначе, Лазарева субота или Субота Св. праведног Лазара, уочи Цвети, посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос после четвородневног пребивања у гробу васкрсао из мртвих.  Хришћански празник Лазарева субота празнује се као посебан, врло живописан обичај познат под именом Врбица. Овог дана, бере се олистало пруће од врбе преко кога се преноси снага зеленила на децу и одрасле. У овом обичају сачувани су остаци веровања у којима врба због свог бујног раста има велики значај у народном животу. Лазарева субота, одн. Врбица, дан је дечје радости.

Градска општина Медијана је, у сарадњи са Храмом цара Константина и царице Јелене и Одредом извиђача “Вожд Карађорђе” симболичном поделом венчића, звончића и пригодних поклона најмлађима, традиционално обележила православни празник, Лазареву суботу.

Поделом пригодних поклона и дружењем са најмлађима на овај дан, највећа нишка општина овај дечији празник жели да учини што лепшим и веселијим, а све у циљу очувања традиције српске историје и културе коју годинама негује одржавањем различитих манифестација.

Поводом празника, који је у народу познат и као Врбица, Градска општина Медијана је, својим најмлађим суграђанима, поделила 200 венчића, звончића и књиге са Медијана фестивала дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу. 

Иначе, Лазарева субота или Субота Св. праведног Лазара, уочи Цвети, посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос после четвородневног пребивања у гробу васкрсао из мртвих. 

Хришћански празник Лазарева субота празнује се као посебан, врло живописан обичај познат под именом Врбица. Овог дана, бере се олистало пруће од врбе преко кога се преноси снага зеленила на децу и одрасле.
У овом обичају сачувани су остаци веровања у којима врба због свог бујног раста има велики значај у народном животу. Лазарева субота, одн. Врбица, дан је дечје радости.