Завршен 15.Медијана фестивал дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу

„Наиса“ Власти Ценићу, за неговање традиције

Уручењем награда и похвала, завршен је традиционални 15. Медијана фестивал дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу, у организацији Градске општине Медијана. Из свих делова Србије највећој нишкој општини гостовали су најмлађи песници, не скривајући одушевљење боравком у Нишу и наградама. Манифестација је протекла у знаку традиције и значају њеног преношења на нове генерације.

– Морамо да негујемо традицију, наша општина ради то кроз низ догађаја – ломљење Чеснице, пливање за Часни крст, дочек Православне нове године. Овогодишњи добитник повеље „Наиса“ је наш познат песник Власта Ценић, којем захваљујемо на неговању јужњачког дијалекта и доприносу који, кроз свој опус, нашим историјском вредностима, рекао је председник ГО Медијана Небојша Коцић. 

Ценић је захвалио на награди и одлично организованом фестивалу, који, како је оценио негује реч песника, и доприноси очувању, по којем су Ниш и околина препознатљиви.

У оквиру 15. Медијана фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу, у Народној библиотеци „Стеван Сремац” одржано је поетско вече по мотивима из књижевности песника Власте Ценића. Пред бројном публиком и плејадом српских песника за децу – гостију Фестивала, програм су извели ученици и наставници основних школа из околине Ниша. Основци блиставог талента и њихови посвећени наставници, присутнима су пружили право уметничко вече.

Награде је најбољима уручила председница Скупштине Градске општине Медијана, проф. др Владмила Бојанић, захваливши свим учесницима и пожелевши им успех у раду и нове награде.

Овогодишњи дводневни фестивал, обележила је ретроспектива 15 година фестивала, као и научни скуп о савременој књижевности за децу, на нишком Филозофском факултету.

У протекла два дана, наши најпознатијих писци и песници за децу Виолета Јовић, Гордана Тимотијевић, Власта Ценић, Мирјана Булатовић, Дејан Алексић, Поп Душан Ђурђев, Александар Јањушевић, Милоје Радовић, Елизабета Георгиев, Слободан Станишић, Славка Петковић Грујичић, Гордана Малетић, Русомир Арсић, Бојан Љубеновић, Бошко Ломовић, Стеван Милошевић, Бранко Ршумовић, Радмила Булатовић, Данијела Стојановић дружили су се са децом.

И ове године као и претходних, отварање и затварање Медијаниног фестивала, чији је циљ неговање лепих речи, лепог писања, рецитовања и цртања, пратио је богат сценски и уметнички програм школе глуме Драгане Плавшић. Фестивал, као уметнички директор и ове године, потписује песникиња Виолета Јовић.