Едукација младих у уметничком изражавању кроз пројекат Бугарска-Србија

У оквиру пројекта прекограничне сарадње, Interreg - IPA CBC, Bulgaria - Serbia, под називом “Играјмо и плешимо заједно” (Dance and play together), CB007.2.13.091, одржана су предавања на тему “Филозофија уметности”. Предавања су одржана путем Zoom интернет платформе, с обзиром на немогућност окупљања људи услед пандемије изазване вирусом Covid-19. Ова серија предавања имала је три основне теме: историја европске уметности као форме уметничког изражавања током векова; писање сценарија и основе фотографије.

У оквиру пројекта прекограничне сарадње, Interreg – IPA CBC, Bulgaria – Serbia, под називом “Играјмо и плешимо заједно” (Dance and play together), CB007.2.13.091, одржана су предавања на тему “Филозофија уметности”. Предавања су одржана путем Zoom интернет платформе, с обзиром на немогућност окупљања људи услед пандемије изазване вирусом Covid-19. Ова серија предавања имала је три основне теме: историја европске уметности као форме уметничког изражавања током векова; писање сценарија и основе фотографије.

Градска општина Медијана је започела ову серију предавањем под називом “Иницијација и приступ писању драмског текста” у  оквиру курса “Филозофија уметности” и пројекта “Играјмо и плешимо заједно”. Предавање је одржао Милош Унић, магистар сценских и изводјачких уметности, уједно и глумац Академског позоришта СКЦ Ниш.

Тема предавања била је, како само име каже, приступ писању драмског текста. Предавач је говорио пре свега о љубави према писању и о креативности која се испољава током стварања неког дела. Слушаоци су се упознали са моделима писања драмског текста, са главним одликама текста и карактеристикама писања. Гошће предавања, Валентина Бактијаревић и Катарина Дјоковић, говориле су о свом искуству у драматургији и писању поезије, прозе и драмског текста.

Предавање је у организацији ГО Медијана пратило близу четрдесет људи, док је број прегледа убрзо поратао на преко 1.000 будући да је видео снимак постављен и емитован на интернету. На овај начин су многи љубитељи уметности, драме, поезије и прозе били у могућности да од образованих и младих уметника чују и науче нешто ново, или пак уживају у читању и слушању стихова.

Овај пројекат суфинансира Европскa унијa кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија