Градска општина Медијана уручила признање најбoљем студенту медицине у Нишу

Лазар Стошић добитник признања „Др Миодраг Лазић“

Лазар Стошић, студент Медицинског факултета у Нишу, добитник је признања „Др Миодраг Лазић“, које у знак сећања на чувеног ратног хирурга др Миодрага Лазића, додељује Градска општина Медијана.

Плакету, повељу и новчану награду од 100 хиљада динара добитнику је уручио председник Небојша Коцић и изјавио, да награда „Др Миодраг Лазић“, чија додела постаје традиција, представља подстрек студентима медицине да се професионално усавршавају, предано и одговорно обављају своју дужност. Председник Коцић је додао да Градска општина Медијана, на овај начин показује да угледан и племенит херој, какав је био др Лазић, не сме бити заборављен. Људи какав је био наш др Лаза треба да буде инспирација свим будућим лекарима и новим генерацијама, нагласио је Коцић.

Лазар Стошић је из Ниша. Поред просека, постигао је најбоље резултате и на тестирању, које је спроведено у организацији Комисије за анализу ефикасности студирања Медицинског факултета у Нишу и тиме постао добитник признања „Др Миодраг Лазић“. По његовим речима, ова награда му пуно значи и мотивација је за његовим даљим личним и професионалним усавршавањем, као и обавеза да оправда поверење, које му је доделом награде дато. Његова жеља је да се усавршава у области биомедицинских наука и педијатрије. Жели да остане у земљи и допринесе раду нашег здравственог система.

Додели признања присуствовала је и ћерка др Лазића, др Нина Вујошевић, на чији је предлог награда и установљена прошле године, а додељује је највећа нишка општина.

Да подсетимо, Градска општина Медијана је и у време короне одала почаст и захвалност др Лази, пројектовањем  његовог лика и српске заставе на Храму цара Константина и царице Јелене, уз песму „Марш на Дрину“, којом је пожелео да буде испраћен.

Др Миодраг Лазић рођен је 31. маја 1955. године у Београду. Као ратни хирург и добровољац, водио је Српску ратну болницу у Сарајеву, због чега је добио орден “Светог Саве”, медаљу “Милан Тепић” за храброст, орден “Крст Милосрђа” и Орден Карађорђеве звезде првог степена. Преминуо је од последица изазваних вирусом корона, 14. априла 2020.  године, а Ургентни центар у Нишу на чијем је био челу у то време, понео је његово име.