Градска општина Медијана обележила Дан заштите животне средине

За здравију и зеленију Медијану

Поводом обележавања Дана заштите животне средине, Градска општина Медијана, у сарадњи са Економском школом у Нишу, организовала је манифестацију посвећену промоцији и подизању свести људи о угрожености животне средине и очувању наше планете.

Сви заинтересовани грађани могли су да посете штандове учесника манифестације, међу којима су ОШ„Свети Сава“, ОШ“Ћеле кула“, ОШ“Бранко Миљковић“, ОШ“Мирослав Антић – Мика“, ОШ“Надежда Петровић“ – Сићево, ОШ“Топлички хероји“ Житорађа, ОШ“Топлички хероји“ Пејковац, Економска школа Ниш, ГТШ „Неимар“ Ниш, Одсек за пољопривредно прехрамбене студије Прокупље, Завод за заштиту природе Ниш, Миколошко друштво „Наиссус“, Еко зелена кућа Нишка Бања, Планинарско друштво „Мосор“, Извиђачки одред „Јосиф Панчић“ Ниш, ЗооПланет Ниш, Удружење „Имам петљу“, Дедина гаража, Јулијина маштаоница.

Градска општина Медијана поред оваквих манифестација, спроводи низ других активности из области екологије и заштите животне средине.  
С тим у вези, у протеклом периоду, више зеленила добила су дворишта неких основних школа на територији највеће нишке општине, као и више вртића ЈП „Пчелица“. Засађено је преко 200 садница украсних четинара, како би средина у којој бораве најмлађи, била што здравија и уреднија. На такав начин, малишанима се пружа прилика и за стицање првих знања у области екологије, те такво окружење има и едукативни карактер.

Светски дан заштите животне средине, обележава се 5. јуна и највећи је међународни Дан заштите животне средине. 

Са преко 150 земаља које учествују, сваке године, домаћин Светског дана заштите животне средине је друга земља, у којој се одржавају званичне прославе, а држава домаћин за 2022. годину је Шведска.

Предвођен Програмом Уједињених нација за животну средину (УНЕП) који се одржава сваке године од 1974. године, догађај је прерастао у највећу глобалну платформу за заштиту животне средине.

Дан заштите животне средине прилика је да сви преузмемо одговорност и постанемо носиоци промена у овој области.