Богојављенско пливање за Часни крст у организацији ГО МедијанаТрадиција се наставља

Градска општина Медијана, у петак, 19.јануара 2024.године, са почетком у 12 сати, на отвореном базену СЦ Чаир у Нишу, организује пливање за Богојављенски крст.
Међу пријављеним потенцијалним пливачима, пливаће и по један представник Војске Србије, Министарства унутрашњих послова ПУ-Ниш, Жандармерије и Сектора за ванредне ситуације.
Пријављено је 38-оро учесника, а првих 19, који добију здравствену потврду о психо-физичкој спремности, моћи ће да учествују у пливачком надметању за Часни крст.
Поред симболичног броја учесника, за Богојављенски крст пливаће и четири припаднице лепшег пола, од којих једна има 18 година, колико има још један учесник, те су њих двоје најмлађи такмичари овог пливачког надметања.
Најстарији потенцијални учесник је 1970. годиште и један је од двојице такмичара, који 9. пут плива за Часни крст.
Победник Богојављенског пливања, добиће новчану награду од 50 хиљада динара, ловоров венац, златан ланац и привезак, а за све учеснике обезбеђене су пригодне награде.
Осим пливача, и ове године у води ће бити и чланови клуба НАИСАБ (NAISSUB) из Ниша, који ће водити рачуна о безбедности учесника манифестације.
Уз свечани строј припадника Жандармерије, цео догађај биће пропраћен симболичним летом голубова, који ће бити пуштени пре самог почетка такмичења.
Највећа нишка општина, ову манифестацију организује у сарадњи са Нишком епархијом, Спортским центром „Чаир“, Ронилачким клубом NAISSUB, Удружењем голубара „Цар Константин“ и другим установама и институцијама.
Велико интeресовање пливача, које већ традиционално постоји из године у годину, најбоља је потврда великог значаја који овај празник има, а којим се враћамо нашој православној традицији.
Позивамо све грађане, да у што већем броју, присуствују догађају, бодре пливаче и буду део Богојављенских свечаности.