Акција највеће нишке општине и волонтера поред Нишаве и Габровачке реке

Општина Медијана на захтев грађана уништава амброзију

Општина Медијана на захтев грађана уништава амброзију

На захтев грађана, упућен председници Скупштине Градске општине Медијана, проф. др Владмили Бојанић и председнику општине, Небојши Коцићу, највећа нишка општина, у сарадњи са ЈКП Медиана, организовала је уништавање амброзије дуж леве обале Нишаве и Габровачке реке.

Имајући у виду да се ради о веома агресивном корову, спроводиће се дугорочна акција у циљу истребљења овог опасног корова, који поред осталог угрожава и друге пољопривредне културе.

Уредбом Републике Србије из 2006. године предвиђено је да ове мере примењују власници и корисници пољопривредног и грађевинског земљишта, они који управљају водотоковима, каналима, површинама уз путеве и пруге, парковима, националним парковима, гробљима и другим зеленим површинама.

Амброзија је једногодишња, веома агресивна, коровска биљка, чији полен спада у опасне алергене. Полен амброзије може директно да оштети епител дисајних путева и доведе до респираторних тегоба ( бронхитиса и астме). Поред тога, код осетљивих особа испољавају се и други здравствени проблеми, као што су: уртикарија, поленска кијавица, сезонски коњунктивитис, а неке особе могу бити и животно угрожене.

Полен амброзије изазива тегобе код око 10-20% људи, а нарочито су осетљива мала деца и старије особе. Градска општина Медијана оформила је групу волонтера, која ће убудуће сваке године, пре цветања, лоцирати ову биљку и уништавати је.