Акција Градске општине Медијана уочи Светог Саве, истоименој школи

Књиге на поклон, од запослених и функционера

Поводом обележавања школске славе – Свети Сава, руководство ГО Медијана уручило је пакет књига, колективу основне школе, која носи име овог просветитеља, првог архиепископа аутокефалне Српске православне цркве и првог верског поглавара самосталне српске државе.
Чланица Већа ГО Медијана, Маја Живковић, упутила је срдачне честитке поводом празновања дана Светог Саве и пожелела деци да буду „истрајна и непоколебљива у проналажењу свог животног пута“ и „да им сваки дан у школи, буде испуњен осмесима и успесима, а њиховим професорима да буду несебични и прожртвовани у преношењу знања“. Живковићева је истакла „Нека животно дело Светог Саве, све нас подсећа да је улагање у младе и брига о њима, сигуран пут ка изградњи бољег и напреднијег друштва“.
Директорица ОШ“Свети Сава, Сузана Васић, захвалила се ГО Медијана, на „подршци, коју школа добија од својих суседа, а која никада није изостала“ и нагласила да је „вишегодишња успешна сарадња и довела до размене оваквих поклона и узвраћања поштовања.“
Акцију прикупљања књига, спровели су и књиге обезбедили, функционери ГО Медијана, као и службеници највеће нишке општине, како би обогатили библиотеку ОШ“Свети Сава“ и омогућили ученицима ове школе, што више наслова и жанрова.
Савиндан, права је прилика за поклањање књига, као симбола, имајући у виду да се Свети Сава, још у средњем веку, залагао за описмењавање народа и као велики просветитељ и мисионар, постао заштитник образовних установа и писмености.
Један од највећих празника Српске православне цркве, Свети Сава, установљен је за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца – прве Више школе у Србији. Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти. После полувековне забране, 1990. године поново се обележава као школска слава.