• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

Министарка без портфеља задужена за демографска питања и популациону политику проф.др Славица Ђукић Дејановић посетила Градску општину Медијана

Autor:

У склопу активности на промовисању националне Стратегије за подстицај рађања Градску општину Медијана посетила је министарка без портфеља задужена за демографска питања и популациону политику проф.др Славица Ђукић Дејановић.

Председник Градске општине Медијана Небојша Коцић захвалио је министарки што је одабрала да посети баш ову општину и искористио прилику да је упозна са свим активностима које ГО Медијана у склопу своје пронаталитетне политике спроводи у борби за повећање наталитета .

Градска општина Медијана, по бризи за пронаталитетну политику и породице са троје и више деце, по оцени Покрета за децу три плус, пета је од 169 градова и општина у Србији  као једина градска општина, односно општина која није јединица локалне самоуправе. Признање Покрета за децу три плус  добили су и град Лозница-Златна колевка, Општина Нова Варош-Сребрна колевка, Општина Куршумлија-Бронзана колевка , Општина Чајетина-Поносна колевка, рекао је Коцић.

Ову награду Градска општина Медијана добила је захваљујући томе што сваком прворођеном детету у недељи на територији општине дарује 10 000 динара,а сваком трећерођеном детету у породици 120 000 динара, рекао је  председник Градске општине Медијана Небојша Коцић и додао да општина сваке године  финансира вантелесну оплодњу за 20 парова са по 200 000 динара .

Председник Градске општине Медијана Небојша Коцић такође је обавестио министарку да је  општина покренула акцију Картица за маму и бебу, која мајкама омогућава попусте у износу од 20 до 50 процената  у тридесетак фирми и друштвено одговорних компанија за куповину робе и пружање услуга.

Министарка без портфеља задужена за демографска питања и популациону политику проф.др Славица Ђукић Дејановић честитала је председнику општине  на свему што ради у области пронаталитетне политике и подсетила да нам је, као држави,  борба за већи наталитет један од приоритетних циљева.

-Резултати које је општина Медијана постиже и активности које спроводи у области пронаталитетне политике су бриљантни. Медијана је пример како треба радити у овој области и може послужити другим општинама као узор. Све ово што сам овде чула је изузетно и држава ће на сваки начин покушати да помогне локалним самоуоправама каква је Медијана, мада су оне ретке, рекла је Ђукић Дејановић.

Она је истакла и да је поред финансијског подстицаја за рађање деце важна и едукација мајки и подизање свести становништва о значају већег наталитета за нас као народ.

Председник Скупштине Градске општине Медијана проф.др Жарко Ранковић подсетио је да је поред рађања деце битно пропратити и њихов развој и напредак. Професор Ранковић је истакао да ГО Медијана има Фонд Света Петка из којег се финансира вантелесна оплодња, али и стипендирају најбољи студенти и награђају најталентованији млади људи из области спорта, науке и уметности. Председник Скупштине Градске општине Медијана проф.др Жарко Ранковић сложио се са министарком  да је од великог значаја за нас као народ и здравље жена, па је најавио да ће ГО Медијана у сарадњи са Домом здравља и нишким Клиничким центром организовати скрининг прегледе жена ради превенције рака дојки и утеруса.

Прилику да се сретну са министарком, руководством општине и начелницом Нишавског управног округа имало је и 190 мама са територије ГО Медијана које су од 1.јануара ове године па до краја марта родиле укупно 233 бебе.

Њима су министарка без портфеља задужена за демографска питања и популациону политику проф.др Славица Ђукић Дејановић и председник Градске општине Медијана Небојша Коцић предочили све повластице које држава и општина дају мајкама.  Мајке су се интересовале за нове мере државе, али и истакле неке од проблема које их муче као што је на пример недовољно места у вртићима. Начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски рекала  је да је она личним примером, као мајка троје деце,  већ дала свој допринос у борби за повећање наталитета, а да ће разговарати са надлежнима де се вишак простора које имају поједине основне школе преуреди у вртиће.

Министарка без портфеља задужена за демографска питања и популациону политику проф.др Славица Ђукић Дејановић најавила је да ће држава одвојити одређена средства која ће неповратно бити додељена општинама за помоћ породицама, а да се Градска општина Медијана, захваљујући свом досадашњем раду, озбиљно квалификовала да та средства и добије.

 

 

close