• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

Градска општина Медијана даривала најмлађе поводом Лазареве суботе

Autor:

Градска општина Медијана већ традиционално годинама уназад  на Лазареву суботу или Врбицу, како се овај празник у народу још зове, најмлађим суграђанима поклања звончиће, венчиће и књиге.

Расдосна деца тискала су се око штанда Градске општине Медијана испред храма Светог цара Константина и царице Јелене у парку Свети Сава где је председник Небојша Коцић са сардницима делио поклоне.

Градска општина Медијана најмлађим суграђанима поводом Лазареве суботе сваке, па и ове, године поклања венчиће, звончиће и књиге са Фестивала дечијег стваралаштва. Поделили смо по 200 венчића, звончића и књига.На овај начин придружујемо се обележавању овог дечијег празника у жељи да га најмлађима учинимо што лепшим и веселијим, рекао је председник Градске општине Медијана Небојша Коцић. 

Иначе, Лазарева субота или Субота Св. праведног Лазара, уочи Цвети, посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос после четвородневног пребивања у гробу васкрсао из мртвих.

Хришћански празник Лазарева субота празнује се као посебан, врло живописан обичај познат под именом Врбица. Овог дана бере се олистало пруће од врбе преко кога се преноси снага зеленила на децу и одрасле. У овом обичају сачувани су остаци веровања у којима врба због свог бујног раста има велики значај у народном животу. Лазарева субота, одн. Врбица, дан је дечје радости. До Другог светског рата, Лазарева субота (Врбица) прослављала се и као школска свечаност.

close