• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

Обележена Лазарева субота у Градској општини Медијана

Autor:

Поделом поклона најмлађима Градска општина Медијана обележила је Лазареву суботу – празник посвећен најмлађима. На Врбицу, како се овај празник у народу још зове, највећа нишка општина традиционално у сарадњи са свештенством Храма светог цара Константина и царице Јелене и Одредом извиђача „Вожд Карађорђе“, најмлађим суграђанима поклања звончиће, слаткише, венчиће и књиге – Зборник радова са 14. Медијана фестивала дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу.

Председник Градске општине Медијана Небојша Коцић каже да је ово још једна у низу манифестација посвећена њеним најмлађим становницима и очувању традиције, од које се није одустало ни у време короне.

-Све већи број родитеља и деце на овој манифестацији говори да Медијана има чиме да се поноси, а то су њени грађани са којима дели сваки празнични дан, па и Лазареву суботу посвећену најмлађима – додаје Коцић.

Хришћански празник, Лазарева субота, празнује се као посебан, врло живописан обичај, са остацима веровања, у којима врба због свог бујног раста, има велики значај у народном животу. Овог дана, бере се олистало пруће од врбе, преко кога се преноси снага зеленила на децу и одрасле.

Иначе, Лазарева субота која пада уочи Цвети, посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос после четвородневног пребивања у гробу васкрсао из мртвих.

close
0.23877501487732