sort proizvodi
news

ЗАСТАВА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЕДИЈАНА НА НАЈВИШЕМ ВРХУ БАЛКАНА

Autor:

У  организацији планинарског друштва Преслап из Ниша, тридесетак планинара из Србије, међу којима и две Нишлијке, као припремни успон за експедиције које их очекују у току године, реализовали су зимски успон на врх Мусала (2925 м), највиши врх бугарске  планине Риле и Балканског полуострва.
Јунакиње града Ниша и општине Медијана, Ана Паламаревић (васпитачица) и Душица Живковић (учитељица) биле су учеснице и овог као и многих других сличних планинарских подвига. Својим примером и спортским успесима још једном су најмлађима, баш као што то свакодневно чине на послу, показале шта су праве вредности.

Подсећања ради, њих две су у августу 2017. испењале највиши врх Алпа – Мон Блан  и тамо промовисале наш град и општину.

Ове године планирају да  најесен  пењу  Гросглокнер 3798м, највиши врх Аустрије. Градска општина Медијана им жели пуно успеха.


Иначе, експедицију су у освајању Мусале пратили добри временски услови у односу на уобичајене за ово доба године. У зимским условима, због опасности од лавина, стаза до Мусале је нешто дужа, зато што се најпре ваља спустити у долину Мусаленске Бистрице (2100 м), и потом избити на плато код хиже Мусала. Планинарска стаза била је утабана, сунчан дан је мотивисао планинаре.

Од хиже Мусала (2389 м) се иде зимском стазом, која је у једном делу прилично стрма.
Зимска и летња стаза спајају се код Алековог језера (2580 м), испод врха Палеца, и наредна етапа је опет нешто лакша за прелазак - до заслона Ледено езеро.
Од заслона, улази се у завршну етапу успона, најстрмију, најекспониранију, по стеновитој литици. Ова деоница савладава се уз употребу дереза и стално држање за челично уже.
Према речима учесника, све је протекло беспрекорно.

 

 

 

Претражите вести

Небојша Коцић

Председник Градске општине Медијана

email

Градска општина Медијана

place Париске комуне бб, 18108 Ниш, Србија

local_phone 018/532 - 992 ; 018/532 - 994 ; 018/532 - 995

email gomedijana@medijana.rs

access_time Понедељак - Петак 07:30 - 15:30

​​​​​​​

close
logo

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %