• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

Градску општину Медијана посетио градоначелник Велеса

Autor:

Председник Градске општине Медијана Небојша Коцић  примио је у званичну посету делегацију Општине Велес из Македоније на челу  са градоначелником  Ацем Коцевским .

С обзиром на то да је у ранијем периоду успостављена сарадња наше две општине, овај сусрет био је прилика да  се изнесу  предлози и дефинишу области у којима ће она бити конкретизована.

Пре свега разговарано је о могућностима за аплицирање и реализацију  заједничких пројеката  у разним програмима које финансира ЕУ. Ту су  програми који покривају област екологије, заштите животне средине и комуналног уређења. Председник Градске општине Медијана Небојша Коцић упознао је госте са позитивним искуствима које ми имамо, а о чему говори и велико интересовање грађана,  са постављањем подземних контејнера. Градоначелник Велеса Аце Коцевски показао је интересовање да овај вид прикупљања комуналног отшпада  примени у свом граду.

Посебно интересовање показано је и за учешће у програму HORIZONTI 2020  који финансира пројекте из области истраживања и развоја, затим за програм WESTERN BALKAN FUND  намењен умрежавању НВО као и регионалној сарадњи и развоју. За  Градску општину Медијана  и Општину Велес важан је и програм  ВИШЕГРАДСКИ ФОНД  намењен балканским земљама.

Увек актуелни су и пројекти намењени младима, а ту је занимљив YOUTH програм који подржава сарадњу међу школама, успостављање мреже омладинских организација и размену младих.

Гости из Велеса показали су интересовање за  искуства која има Градска општина Медијана као чланица AVEC-a, с обзиром на то да у Велесу постоји археолошко налазиште Стоби.

Овом приликом размењена су и искуства у организовању разних културних манифестација.

Како је предуслов било ког развоја и напретка добра и стабилна привреда, договорено је да се организује бизнис форум, односно сусрет привредника из Ниша и Велеса као први корак у њиховој даљој пословној сарадњи.

close