• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

Градска општина Медијана и ове године Нишлијама даривала чесницу

Autor:

Ружица пронашла први дукат

            Ученица четвртог разреда Основне школе „Душан Радовић“ из Ниша,  Ружица Николић прва је пронашла дукат у чесници коју је Градска општина Медијана даривала грађанима Ниша уочи Божића, највећег православног празника. Нико од присутних грађана у Парку Светог Саве није пријавио да је пронашао друга два дуката. Нишлије некако по традицији парче добијене Чеснице погледају пажљиво тек када дођу својим кућама, те да су пронашли дукат пријаве тек после Божићних празника.

           Председник Градске општине Медијана Небојша Коцић пожелео је грађанима Ниша срећне Божићне празнике и подсетио да се Бадњи дан и Божић традиционално славе у кругу породице.

 – Зато Вам од срца захваљујем што сте, сви ви који сте овде, одлучили да радост бадње вечери и сусрет са Божићем поделите са нама. У чесници коју вам по традицији ове вечери дарујемо су три дуката, они најсрећније руке постаће њихови власници. У кући се чесница дели на онолико делова колико има чланова породице. Пошто је Градска општина Медијана једна велика кућа, сви ви сте, сада, наша, велика породица! – рекао је Коцић и додао:

-Нека не буду тужни они до којих дукати не дођу, срећа се ипак не мери златом, већ добрим здрављем, срећом, љубављу. Желим да тога имате у изобиљу, рекао је први човек највеће нишке општине поздрављајући све божићним поздравом „Мир божији – Христос се роди“.

Градска општина Медијана је традиционално ломљење божићне чеснице организовала у порти Храма Светог цара Константина и царице Јелене  у сарадњи са Нишком епархијом, Млином „Стевановић“, Пекаром Еснаф из Малошишта и Одредом извиђача „Вожд Карађорђе“.

У чесници пречника два метра, тежине око 100 килограма била су три златна дуката, дар Градске општине Медијана. Ломљење чеснице уз окупљање грађана нишка општина организује у духу традиције и православних обичаја.

Осим чеснице грађанима су дељени бадњаци, иконе, суво воће,чај.

Пре паљења бадњака и ломљења Чеснице молитву је служио Његово преосвештенство, Владика Нишки господин Арсеније са свештенством Нишке Епархије.

close
0.4117591381073