• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

ЗАВРШНИ ПРЕСС ЗА ПРОЈЕКАТ ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЕДИЈАНА И БУГАРСКОГ ГРАДА МОНТАНА

Autor:

Поводом завршетка Пројекта "Унапређење нематеријалне културне баштине у прекограничном региону“, из Интерег ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија,  у којем је Градска општина Медијана била водећи партнер, а који је реализован са бугарским партнером - Драмским позориштем "Драгомир Асенов" из Монтане, у највећној нишкој општини одржана је завршна конференција за новинаре.

Вредност пројекта преко 570.000 евра, започет је 22. новембра.2016, завршава се 22.маја .2018, дакле за три дана. Одржана су четири догађаја са богатим културно-уметничким програмом, уз учешће бугарских и српских представника, КУД „Абрашевић“ из Ниша и Позоришта лутака.

Циљ пројекта: побољшање туристичке понуде и привлачење туриста на подручју Медијане и Монтане. Набављена је опрема за одржавање културних манифестација, урађена  заједничка стратегија за промоцију туризма и културну размену, и одштампана у тројезичној варијанти. Постављен је и заједнички онлајн културни календар.

Овај пројекат сматрам врло значајним, за општину, за Ниш, и Србију. Бугарски град Монтана је пројектни партнер каквог свака општина у Србији треба да има. Пружили су нам руку сарадње коју смо радо прихватили. Посебно захваљујем градоначелнику Монтане, господину Златку Живкову и његовом тиму на несебичној подршци,каже председник ГО Медијана Небојша Коцић.

Први човек Монтане, Златко Живков, завршени пројекат оцењује врло успешним, и као таквим добром препоруком за нове којима су заједнички аплицирали код европских фондова са општином Медијана. Информацију да ће средства за прекограничне пројекте у Европским фондовима бити повећана оценио је изузетно значајном за међуопштинску сарадњу.

ГО Медијана је аплицирала са Монтаном за још два пројекта у области заштите животне средине и културе.

Први пројекат је "Не загађујмо окружење", а тиче се набавке и постављања 58 подземних контејнера. Општина Монтана је водећи партнер, српски партнер ГО Медијана, вредност преко 560.000 евра. Пројекат је на захтев грађана, јер општина свакодневно добија захтеве за постављање подземних контејнера.

Други пројекат је "Плешимо и играјмо заједно",ГО Медијана је водећи партнер, бугарски партнер Драмско позориште "Драгомир Асенов", вредност скоро 150.000 евра. Допуна опреме за извођење приредби је њиме предвиђена. Почетком јесени знаће се да ли су одобрени.

 

close
0.20889401435852