• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

Први „Сусрети културе“ у организацији Градске општине Медијана и учешће основних школа са подручја ове општине

Autor:

Ученици основне школе „Вожд Карађорђе“ били су најбољи на првим „Сусретима културе“ у организацији Градске општине Медијана, Комисије за младе и пронаталитетну политику ове општине и учешће основних школа са њеног подручја. Они су извели одломак  „Побуне  у библиотеци“  Пеђе Трајковића и тако својој школи донели прво место и новчану награду од 30.000 динара. Друго место и 20.000 динара припали су Основној школи „Ћеле–Кула“, док су треће место освојили глумци-ученици „Доситеја Обрадовића“. Основци су се публици у препуној сали Луткарског позоришта у Нишу представљали осмоминутним извођењем делова драмских дела познатих српских писаца.

Ову манифестацију Градска општина Медијана организовала је у жељи да децу врати традиционалним вредностима читања лектире и књига, каже председник Градске општине Медијана Небојша Коцић. У времену ријалитија и мобилних телефона морамо најмлађе враћати неправедно заборављеним добрим навикама, додаје Коцић.

Награде је најбољима уручио председник Скупштине Градске општине Медијана, проф.др Жарко Ранковић, указујући, као дугогодишњи професор, на читање као основ културног одрастања сваке генерације, не само путем уџбеника у школи, већ и скоро заборављене лектире.

Извођење ученичких мини представа оцењивао је трочлани жири у саставу Виолета Јовић, књижевни стваралац за децу, Милица Вучковић, књижевни критичар и Младен Милојковић, глумац Луткарског позоришта у Нишу.

Највећа нишка општина је „Сусрете културе“ организовала  са жељом да оваквих сусрета буде и наредних година. Ученици основних школа  имали су задатак да уз помоћ и подршку својих учитеља и наставника припреме и изведу  део једног драмског текста из богате српске књижевне баштине.

close
0.28115391731262