• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

Пројекат Соларно дрво ГО Медијана

Autor:

Градска општина Медијана поставила је прво у низу соларних дрвета и то у срцу Ниша на којем ће грађани моћи да пуне батерије мобилних телефона, таблета и ајфона.

Тако Ниш постаје велеград, јер је први град у Србији који ће имати  чак седам соларних дрвета по концепту из Холандије. Примера ради Београд има само једно соларно дрво.

Соларно дрво има пет пуњача и три дана може да ради без икаквог напајања. Има две лед сијалице у виду штапића, које се гасе дању а пале ноћу.

Лед сијалице су у плавој боји и у вечерњим сатима служе за осветљење простора, што је квалитет више у времену промоције штедње енергије.

Дрво је обезбеђено сигурносном камером, има клупе за седење од квалитетног дрвета, пресвучене су воском да не упијају воду. Цела конструкција је од пластифицираних кутија . На врху дрвета је један велики панел од 80 вати, са десетом генерацијом фото ћелија, које се активирају на светлост, а не само сунчеву енергију.

Поред Трга Републике, још шест соларних дрвета ће наредних дана бити постављено на следећим локацијама у граду:  Трг краља Александра, парк Чаир, два дрвета у Парку Свети Сава, код Официрског дома и у Брзом Броду. То је простор где ће родитељи док им се деца играју моћи да седну, допуне мобилне телефоне, прочитају нешто на интернету.

Соларно дрво трансформише соларну енергију у електричну, што ће грађанима и туристима омогућити пуњење батерија мобилних телефона и осталих паметних уређаја на прометним местима у Нишу. Поред практичне примене жеља је да подигнемо свест грађана о обновљивим изворима енергије као потенцијал који се не користи довољно. Циљ је наравно, екологија, уредна и зелена Градска општина Медијана, па и Град Ниш.

close
0.2575581073761